Rumuni už mají za dva týdny třetího „dobeše“

Bukurešť – Již třetího ministra školství jmenoval během května rumunský premiér Victor Ponta. Od výběru Coriny Dumitrescuové, kterou si vybral za ministryni školství jako první, musel upustit kvůli kauze plagiátorství, podobná kauza zlomila vaz i jejímu nástupci Ioanu Mangovi. Resort školství nyní povede odborářský předák Liviu Pop. Vláda přitom dostala důvěru parlamentu teprve 7. května.

V úterý musel úřad opustit Mang, kterého obvinili vědci z Japonska, Izraele a Tchaj-wanu z toho, že několik svých prací opsal z jejich odborného díla. Mang nařčení z plagiátorství označil jako politicky motivované v souvislosti s nadcházejícími volbami, které se budou konat na podzim. V případě Dumitrescuové vyšlo najevo, že ji a jejího manžela zažaloval profesor Octavian Manolache. Ten tvrdí, že manželé ve své knize okopírovali jeho práci o vstupu Rumunska do Evropské unie. V resumé Dumitrescuová navíc napsala několik pravopisných chyb. Média také upozornila na to, že její životopis obsahuje řadu nesrovnalostí.

„Zdá se, že na ministerstvu školství je elektrické křeslo,“ komentoval nezvyklou situaci premiér. Dodal, že se snad podaří vysvětlit důvod, proč jsou jeho vybraní ministři školství opakovaně vystavováni útokům, které končí jejich rezignací.