Neteř Fidela Castra dostala americké vízum

Havana – Neteř Fidela Castra Mariela údajně podle svého partnera získala vízum do Spojených států. Dcera kubánského vůdce Raúla Castra je známou zastánkyní rovného postavení pro gaye a lesby; navzdory své heterosexuální orientaci je na Kubě jedinou veřejnou postavou, která se této problematice věnuje. Vízum Mariele umožňuje zúčastnit se konferencí v San Franciscu a ve Washingtonu.

Organizace gayů a leseb jsou na Kubě ilegální. Mariela Castrová zde nicméně vede Národní centrum pro sexuální vzdělávání, které se zasazuje o větší toleranci k homosexuálním Kubáncům. Organizaci se v minulosti mimo jiné podařilo prosadit, aby stát platil transsexuálům změnu pohlaví. Cesta Castrové do USA ovšem vyvolává protesty ze strany amerických politiků, kteří mají kubánské kořeny. „Castrová je hlasitou zastánkyní Castrova režimu a odpůrkyní demokracie, která brání brutální postup proti demokratickým aktivistům,“ uvedl americký senátor Robert Menendez.

Vztahy USA a Kuby se mírně zlepšily poté, co do úřadu nastoupil americký prezident Barack Obama. V současnosti ovšem dalšímu rozvoji vztahů brání případ Američana Alana Grosse, který byl na ostrově zatčen v roce 2009 a byl odsouzen k 15 letům vězení.