NASA: Jen žádnou paniku - Zemi ohrožuje 4700 asteroidů

Washington - Kolem 4700 asteroidů je natolik blízko a jsou tak velké, že mohou znamenat hrozbu pro Zemi. Uvedl to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) s odvoláním na údaje získané z vesmírného teleskopu WISE. „Není to něco, kvůli čemu by lidé měli propadat panice,“ zdůraznila astronomka Amy Mainzerová z laboratoří NASA v Kalifornii. Ujistila ale, že vědci tuto možnou hrozbu dál pozorně sledují.

Pro NASA je potencionálně nebezpečný takový asteroid, který by kvůli své velikosti přečkal ohromný žár při průletu atmosférou a na povrchu Země by způsobil přinejmenším regionální katastrofu. Nyní uváděný počet takových asteroidů je menší než v minulosti, ale podle úřadu je zase větší pravděpodobnost, že zkříží dráhu Země.

Náraz asteroidu o velikosti 40 metrů po průchodu atmosférou by podle NASA měl na Zemi účinek jaderné bomby o síle tří megatun. Celou Zemi by vážně poškodil asteroid o velikosti asi dvou kilometrů. Úder podobného rozsahu se ale nepředpokládá více než dvakrát za milion let.

Asteroid je malé těleso většinou nepravidelného tvaru obíhající kolem Slunce nebo jiné hvězdy. V naší sluneční soustavě se taková tělesa nacházejí zejména v prostoru mezi Marsem a Jupiterem. Řada z nich je však i za drahou Neptunu, kdežto jiné mohou křížit dráhu Země a dostávat se ke Slunci blíže než Země. Za planetky se považují obvykle tělesa větší než 100 metrů, menší se nazývají meteoroidy.

Vydáno pod