USA budou mít po 20 letech velvyslance v Barmě

Washington – Poprvé od roku 1990 Spojené státy vysílají do Barmy velvyslance. Bílý dům to dnes oznámil s tím, že novým šéfem trvalé diplomatické mise bude dosavadní zvláštní emisar Derek Mitchell. V případě USA jde o prolomení více než dvacetileté absence přímých diplomatických vztahů na nejvyšší úrovni. Doposud totiž Washington měl v Rangúnu pouze nižší diplomatické zastoupení.

Oznámení přichází na úvod návštěvy barmského ministra zahraničí Wunna Mauna Lwina, který bude dnes jednat ve Washingtonu s americkou ministryní Hillary Clintonovou. Bílý dům také oznámil, že uvolňuje restrikce na obchod a na americké investice v Barmě. Spojené státy se tak snaží podpořit ekonomický rozvoj tohoto chudého státu a ocenit politické reformy posledních měsíců.

USA už před 14 dny oznámily, že uvolňují udělování víz pro vybrané barmské představitele a rovněž vývozy, finanční služby a investice ve vztahu k Barmě. Clintonová vývoj v zemi označila za pozitivní, ale zdaleka neukončený. „V platnosti zůstanou sankce a zákazy vůči osobám a institucím, které se dále staví na špatnou stranu tohoto pozitivního historického vývoje a reforem,“ zdůraznila na začátku května Clintonová.

Washington zatím nebude usilovat o odvolání zákonů o sankcích, aby měl „pojistku“ pro případ, že by se Barma opět odklonila od politického uvolňování a demokratizačních snah. Stejně tak USA ponechávají v platnosti embargo na dovoz zbraní a trvají na tom, aby barmská armáda byla pod kontrolou civilistů.