Francouzský prezident Hollande míří do Bílého domu

Washington - Nedávno zvolený francouzský prezident Francois Hollande míří na další pracovní návštěvu. Po zahraniční cestě za Angelou Merkelovou do Německa se nyní vydává za Barackem Obamou do Bílého domu. Setkají se spolu těsně před začátkem dvoudenního summitu G8, který se koná na venkovském sídle amerických prezidentů v Camp Davidu. Bavit se spolu budou především o ekonomice, hospodářských problémech Evropy či plánovaném stažení francouzských jednotek z Afghánistánu.

Hollande v předvolební kampani sliboval odchod vojáků z Afghánistánu už do letošních Vánoc. Zůstanou tedy jen stovky školitelů. To by pro NATO znamenalo výpadek v citlivé provincii Kapisá severovýchodně od Kábulu i další jiné problémy.

Předčasný odchod Američané vnímají jako nebezpečný příznak toho, že se spojenecká koalice rozpadá ještě před rokem 2014, kdy se má stahovat celá mise. O konkrétnějších obrysech plánu na odchod by se mělo jednat až na nadcházejícím summitu NATO v Chicagu, tématu se ale oba státníci dotkli už hned po Hollandově zvolení v telefonickém rozhovoru.

V diskusi půjde také o ekonomiku. Hollande už projevil úmysl redukovat škrty a podpořit růst. Obama jeho plány ocenil s nadějí, že budou mít pozitivní dopad na globální ekonomiku.