Královna na oslavu výročí pozvala tyrany, zlobí se Británie

Londýn - Monarchové z celého světa dnes přijeli do Londýna na slavnostní oběd k britské královně Alžbětě II. Setkání pořádá k 60. výročí svého panování. Akce se účastní korunované hlavy Belgie, Japonska, Jordánska, Monaka, Nizozemska, Norska či Thajska. Další hosté ale budí přinejmenším rozpaky. Pozdvižení způsobila především pozvánka pro bahrajnského krále Hamada bin Ísu Chalífu nebo přítomnost svazijského krále Mswatiho III.

Proti příjezdu bahrajnského krále demonstrují hlavně ochránci lidských práv, jejichž protesty loni vedly k tomu, že bahrajnský korunní princ Salmán bin Hamad bin Ísá Chalífa raději odřekl pozvání na svatbu britského prince Williama. Pozvání představitele Bahrajnu kritizuje také skupina britských poslanců.

Buckinghamský palác k tomu uvedl, že britské ministerstvo zahraničí pozvánku Hamadovi schválilo. Ministerstvo uvedlo, že Bahrajn je „dávným přítelem a spojencem“ a že Londýn podporuje reformy, které prý zahájil.

Bývalý náměstek ministra zahraničí Denis MacShane si ale myslí, že královna by neměla „obědvat s despotou“. Podle něj Británie příliš dlouho zavírala oči „nad represemi prováděnými za vlády despotů v Arábii“.

Je to kopanec do tváře politických vězňů

Britský aktivista Peter Tatchell kritizuje královnu za to, že „na oslavu svého diamantového výročí pozvala tyrany“. Pozvání je prý „šokující přehmat“, který dokazuje, že královna žije bez kontaktu s humanitárními hodnotami většiny Britů, uvedl pro BBC. „Je to kopanec do tváře demokratických aktivistů a politických vězňů v totalitních monarchiích.“

Bahrajnský král Hamad bin Ísa Chalífa
Zdroj: ČT24/ISIFA

Velkou pozornost vzbudila také přítomnost svazijského krále Mswatiho III. „Ubytoval se v jednom z nejluxusnějších hotelů a v jeho doprovodu je blíže neurčený počet manželek, kterých má mít podle britských zdrojů třináct,“ uvedl spolupracovník ČT Ivan Kytka.

Král je dlouhodobě kritizován za okázalý životní styl v zemi, kde převládá chudoba. Monarcha je na 15. místě žebříčku největších královských majetků časopisu Forbes. Ve středu protestovali Svazijci žijící v Londýně před hotelem Savoy, kde Mswati se svou výpravou přebývá.

Na banket dorazí i vládci Kuvajtu a Saúdské Arábie. Amnesty International nedávno připomněla represe v Saúdské Arábii a potlačování reformistů. Organizace Human Rights Watch zase kritizovala Kuvajt za uzavření jednoho listu a odsouzení jeho šéfredaktora.

Menu slavnostního oběda

  • vajíčko na hniličko s chřestem
  • jehněčí z windsorského stáda
  • čerstvé jahody nebo anglický sýr

Španělská královna odmítla kvůli Gibraltaru

Buckinghamský palác zatím mlčí k odmítnutí od španělské královny Sofie, která zrušila svou účast pouhých 48 hodin před pátečním obědem. Krok je údajně reakcí na nadcházející cestu syna britské královny, prince Edwarda, na Gibraltar. Toto malé území na výběžku Pyrenejského poloostrova je už 300 let britské, ale Španělsko ho požaduje zpátky.

Španělský konzervativní premiér Mariano Rajoy o požadavku letos mluvil při schůzce s premiérem Davidem Cameronem, který ale řekl, že na britské pozici, podle níž je Gibraltar britský, se nic nemění. Pod španělskou vládu se území může vrátit výhradně se souhlasem tamějších obyvatel, kteří o to však podle průzkumů nemají zájem, zčásti kvůli daňovým výhodám, o které by přišli, informuje Ivan Kytka.

Vydáno pod