Dobře to dopadlo: Norbert o hlavu kratší nebude

Berlín – Jehně Norbert pod gilotinou neskončí. Tak zní verdikt internetového hlasování, do něhož se zapojily přes čtyři miliony lidí a v němž se rozhodovalo o tom, zda mají dva berlínští studenti umění Iman Rezai a Rouven Materne v rámci svého projektu Die Guillotine jehně popravit, nebo ho nechat žít. Dva a půl milionu hlasujících se vyslovilo proti zabití malého Norberta, které oba studenti prý stejně neplánovali - žádné jehně Norvert podle nich dokonce ani neexistovalo. Svého záměru ale dosáhli - proslavili se a barevnou gilotinu navíc možná tučně zpeněžili – tuto informaci ovšem nikdo zatím nepotvrdil.

Rezai a Materne prý chtěli prostřednictvím experimentu, při němž jde o život nevinného zvířete, vyvolat debatu o demokracii a lidskosti. „Představuje společnost, která by svým zvěrstvům ráda dala nátěr humanity,“ uvedli studenti berlínské Univerzity výtvarného umění (UdK) v dubnu, kdy hlasování spustili. Jehně podle nich symbolizuje ve spojitosti s hlasováním spoustu lidí, kteří padli ve válkách vedených ve jménu demokracie. „V anonymním prostředí internetu se u jedněch probouzí perverzita, u jiných falešná morálka,“ tvrdí Materne - zvlášť u těch, kteří pojídají kebab a přitom se rozčilují, že se ovečce nesmí ublížit.

Spíše než diskuzí o demokracii se studentům ale dostalo nařčení ze zvrhlosti, k tomu obdrželi několik výhrůžek smrtí a čelí několika trestním oznámením. Od projektu se distancovala i UdK. „Hranice umění leží tam, kde se způsobí škody na životě,“ prohlásil rektor univerzity Martin Rennert. Rezai dnes zopakoval, že s kolegou nikoho o život připravit nechtěli a šlo jim pouze o „nastavení zrcadla společnosti“. „Jen jsme lidem měsíc naháněli strach,“ uvedl Rezai, podle něhož jehně Norbert ve skutečnosti ani neexistovalo, ale bylo iluzí.

„V životě umělců znamená dnes mediální pozornost hodně. Myšlenka díla musí být dobrá a provokovat, jinak se na něj nikdo nepodívá. A kreativita nezná hranic,“ napsal list Berliner Morgenpost. Barevnou gilotinu dvou dosud zcela neznámých studentů navíc údajně koupil za 2,3 milionu dolarů (46 milionů Kč) jistý americký sběratel. Podle Berliner Morgenpost tuto informaci zatím nikdo nepotvrdil a může být součástí sebeprezentace obou tvůrců.

Vydáno pod