Ukrajinské prostitutky si od eura slibují vyšší výdělky

Kyjev - Na fotbalové mistrovství Evropy na Ukrajině se těší nejen fanoušci, ale také třeba provozovatelky nejstaršího řemesla. Ve velkém se stěhují do turnajových měst s vidinou lepších výdělků. Před sexuální turistikou varují místní nevládní organizace a úřady se snaží prostitutky před zraky fanoušků uklidit. Právě Ukrajina a Rusko se totiž podílejí 90 procenty na počtu nových případů AIDS ve střední a východní Evropě.

Podle ukrajinských úřadů je virem HIV nakaženo 260 tisíc lidí, podle Světové zdravotnické organizace dvakrát tolik a podle neoficiálních údajů až milion lidí. Virem HIV je nakaženo 1,3 procenta lidí starších patnácti let a nikde ve světě se epidemie AIDS nešíří s takovou silou jako na Ukrajině.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Na Ukrajině je podle odhadů čtvrt milionu prostitutek. Hodně jich je v přístavní Oděse, nejvíce v Kyjevě - dvacet tisíc. Před sexuální turistikou během fotbalového šampionátu varují i členky známé organizace za práva žen Femen. Jedna z nich se přímo při prezentaci poháru pro mistra Evropy svlékla se slovy „nechceme z Ukrajiny nevěstinec“.