Olympijský oheň je v Británii, zbývá mu 12 tisíc kilometrů

Culdrose (Británie) - Olympijský oheň dnes dorazil do Británie, v jejíž metropoli za 70 dnů začnou olympijské hry. Na palubě letadla z Atén se speciálním zlatým lakováním ho doprovázela delegace, v níž byla například princezna Anna, předseda organizačního výboru Sebastian Coe a bývalý kapitán anglické fotbalové reprezentace David Beckham. Slavnostní zahájení her se uskuteční 27. července.

Cenný náklad ve speciální lucerně snesla ze schůdků zlatého airbusu na letecké základně v Culdrose princezna Anna, ohněm poté zapálil Beckham pochodeň, která bude připravena na sobotní start štafety. Ta zahájí svou pouť na nejzápadnějším cípu Anglie Land's End. Jako první převezme pochodeň trojnásobný olympijský vítěz v jachtingu Ben Ainslie. Během následujících 70 dnů se do štafety zapojí 8 000 lidí na trase dlouhé 12 000 kilometrů.

Letadlo s olympijským ohněm dorazilo do Británie
Zdroj: ČTK/AP/Alastair Grant

Pochodeň patří s osmdesáti centimetry k nejdelším v historii her, s 850 gramy je ale jednou z nejlehčích. Plamen plynového hořáku úspěšně odolal testům ve vzduchovém tunelu. Vydrží i osmdesátikilometrový vítr, odolá i dešti nebo sněhu. Má být designovým skvostem spojujícím symboliku pořadatelské země a olympiády. Tři stěny naznačují, že Londýn sportovce z celého světa přivítá už potřetí, osm tisíc otvorů v hliníkovém plášti zase osm tisíc lidí, kteří ji na cestě po Spojeném království ponesou.  

Cesta začíná ve městě s příznačným jménem „Konec země“. Trasa vedoucí přes víc než tisícovku měst a vesnic nemine ani historické památky, jako je Stonehenge. Britové nic neponechali náhodě a s pochodní nacvičovali týdny dopředu. „Testovali jsme běh za typického dne. Lidi, kteří ji ponesou, doprovodný konvoj i komunikaci,“ říká Coe. Aby celá trasa Anglií, Walesem, Skotskem i Irskem běžela hladce, bude pochodeň doprovázet také 500 policistů.

Britové převzali oheň od Řeků na čtvrteční ceremonii v Řecku, noc pak strávil na britském velvyslanectví. Zažehnut byl minulý týden ve starověké Olympii.

Olympijský oheň dorazil do Británie (zdroj: ČT24)