Slepý disident dostal pas a odletěl z Pekingu do USA

Peking - Slepý čínský disident Čchen Kuang-čcheng odletěl dnes s rodinou z Pekingu do USA. Letadlo přistálo na letišti v New Jersey. Čchen má za sebou čtyřletý vězeňský pobyt a dvacetiměsíční domácí vězení. Do poslední chvíle byl odlet nejistý, protože Čcheng na letišti čekal několik hodin na pas. Čínské úřady sice avizovaly, že mu umožní odjet, avšak mstí se na jeho příbuzných a jeho domovskou vesnici Tung-š'-ku v provincii Šan-tung odřízly od světa.

Informaci o Čhenově odletu potvrdilo americké ministerstvo zahraničí. „Potvrzujeme, že Čchen Kuang-čcheng, jeho manželka a jejich dvě děti odcestovali a jsou na cestě do USA. Těšíme se na jeho dnešní příjezd a oceňujeme, že nám bylo umožněno záležitost vyřešit tímto způsobem a umožnit panu Čchenovi studovat v USA a splnit si své cíle,“ uvedla v prohlášení mluvčí ministerstva zahraničí Victoria Nulandová. Čchenův odjezd také nepřímo potvrdila Čína, když agentura Nová Čína po odletu disidenta oznámila, že Čchen požádal o studium v USA „běžnou legální cestou“.

Čtyřčlenná rodina s dvěma dětmi je na palubě letadla společnosti United Airlines, které z Pekingu odstartovalo v 11:50 SELČ. Na newyorském letišti Newark má přistát večer místního času. K letadlu rodinu údajně převezli zvláštní dodávkou a disident byl na palubu dopraven s pomocí výtahu v kolečkovém křesle. 

Čchena dnes narychlo propustili z nemocnice, kde čekal na vydání cestovních dokladů. Přímo z nemocnice jel i s rodinou na letiště, v tu chvíli ale ještě neměl v ruce ani pas. Nakonec ale odletěl. Ještě předtím vyjádřil vděčnost svým přátelům v Číně a řekl, že doufá, že se vrátí. „Žádám o propustku, doufám, že mi porozumí,“ řekl na adresu svých stoupenců.

Disidentův odlet uzavírá měsíční ságu, která ohrozila americko-čínské vztahy. Čchen je proti nuceným potratům a sterilizaci v souvislosti s čínskou politikou jednoho dítěte a nesouhlasí ani s vyvlastňováním majetků bez adekvátní náhrady. V dubnu utekl z domácího vězení na americké velvyslanectví, odkud byl později převezen do nemocnice, kde pobýval od 2. května. Čekal tam s manželkou a dvěma dětmi na pas, aby mohl odcestovat do USA, kde chce studovat.  

Čchen je známý jako takzvaný „bosý právník“. O zrak přišel už jako dítě, když prodělal horečnaté onemocnění. Jako slepý nemohl navštěvovat školu. Než zahájil čtyřleté studium na střední škole pro zrakově postižené v Čching-tau v roce 1994, byl negramotný. V letech 1998 až 2001 studoval čínskou medicínu na univerzitě v Nankingu, pak pracoval jako masér a začal se zajímat o právo.  

Čchen naštval funkcionáře ve své domovské provincii Šan-tung před sedmi lety. Obvinil úřady, že v rámci politiky jednoho dítěte donutily k potratu nebo sterilizaci 7 000 žen. Jako právnický samouk také pomáhal zemědělcům ve sporech o půdu. Za poškozování cizího majetku a narušování dopravy strávil 4 roky ve vězení.

  • srpen 2006 - Čchen odsouzen na čtyři roky a tři měsíce vězení za „úmyslné poškozování majetku“ a „porušování veřejného pořádku“
  • září 2010 - Po vypršení trestu Čchen skončil v domácím vězení
  • 12. dubna 2012 - Čchenovi se podařilo uniknout z domácího vězení
  • 27. dubna 2012 – Čchen se ukrývá na americkém velvyslanectví v Pekingu
  • 2. května 2012 - Čchen opustil ambasádu a byl převezen do nemocnice
  • 5. května 2012 - USA a Čína se dohodly na tom, že Čchen bude moci vycestovat ze země a studovat v USA
  • 19. května 2012 - Aktivista spolu se svou ženou a dvěma dětmi odletěl z Pekingu do USA