Němcová s Pennem se v Cannes prodali pro Haiti

Cannes – Herec Sean Penn, modelka Petra Němcová a režisér Paul Haggis ve francouzském Cannes spojili síly a uspořádali benefiční akci pro Haiti. Je to vůbec poprvé, co festival v Cannes upoutal pozornost jinou než filmovou akcí. Trojici se podařilo získat 200 tisíc eur (v přepočtu asi 4 miliony korun) pro zemi, kterou v roce 2010 zdevastovalo ničivé zemětřesení. Dodnes se z něj Haiti nevzpamatovalo.

Trojice osobností uspořádala galavečeři s dražbou, která upozornila na situaci v karibské zemi, kterou v únoru roku 2010 zdevastovalo zemětřesení.

Charitativním večerem provázel módní návrhář Giorgio Armani. Na dražbě se prodávala například podepsaná kytara frontmana kapely U2 Bona nebo se dala vydražit i chvilka s Lady Gagou či oběd s českou modelkou Němcovou. Zájemci mohli také zakoupit třídenní cestu na Haiti s Pennem. Právě ta vynesla nejvíc.

Sean Penn:

„Filmový festival není vůbec jenom o filmech.“

Penn je známým bojovníkem za pomoc pro Haiti. Na filmovém festivalu vzbudil rozruch, když se v souvislosti s Haiti pustil i do novinářů. Vyčetl jim, že se o poničenou zemi nezajímají. „Rád bych se zastal takzvaných celebrit. To nebyly jen hvězdy, které se o Haiti zajímaly jeden jediný den. Stejný přístup měl celý tento podělaný svět! Stejně jako média, vy všichni,“ prohlásil na tiskové konferenci.

V roce 2010 zemřelo při zemětřesení na Haiti přes 230 tisíc lidí a milion Haiťanů přišlo o střechu nad hlavou. Polovina z nich se stále tlačí ve stanových táborech. Zemi navíc po zemětřesení zachvátila epidemie cholery. Projekt na pomoc Haiťanům se snaží sehnat peníze na vybudování infrastruktury, zemědělství, zdravotnictví a vzdělání. Nedávno už se třeba podařilo postavit úplně první bezplatnou střední i vysokou školu.