Pokud Kanada nezruší vízovou povinnost pro ČR, může čekat poblémy

Chicago - Kanada chce s Českem uzavřít dohodu řešící návrat neúspěšných žadatelů o azyl zpět do vlasti. Praha to ale odmítá. Stačí prý platné předpisy a prioritou je úplné zrušení víz. Země javorového listu může navíc z české strany očekávat problémy při jednání o své obchodní dohodě s Evropskou unií, pokud nezruší vízovou povinnost pro české občany cestující do Kanady. Palčivou otázku, která Čechy trápí už tři roky, řešil dnes Petr Nečas se svým kanadským protějškem Stephenem Harperem. Vízovou povinnost Kanada obnovila kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR.

„Existují úvahy, že by byla podepsána ještě nějaká další smlouva, která by řešila odchod žadatelů o azyl z Kanady. My jsme přesvědčeni, že z politických i právních důvodů, mám na mysli například i některé evropské normy včetně Lisabonské smlouvy, to zkrátka není možné,“ uvedl Nečas. Dodal, že iniciativa k dnešnímu setkání vzešla z kanadské strany.

Česko chce zrušení víz

Česká republika podle Nečase především chce, aby byla zrušena vízová povinnost. Kanada zase, aby se vyřešil problém lidí, kteří tam neúspěšně žádali o azyl, zemi ale nechtějí opustit. „My nemáme žádné důvody jim jakkoliv komplikovat život. Na druhou stranu je tady smluvní instrument, který umožňuje tyto kroky dělat,“ uvedl premiér.

Česká republika s Kanadou takzvanou readmisní smlouvu podepsala v roce 1996. Dohody tohoto typu stanoví mechanismus pro návrat osob, které odmítají využít možnosti dobrovolného návratu. "My jsme přesvědčeni, že ti, kteří tam jsou a budou neúspěšní, mohou odejít z Kanady právě na základě této readmisní smlouvy, že není nutné ani uzavírat novou smlouvu mezi Evropskou unií a Kanadou v této věci ani mezi Kanadou a některými
evropskými zeměmi, jako je Česká republika," dodal Nečas.

V otázce vízové povinnosti za možný pozitivní krok vpřed označil nový azylový zákon, který by v Kanadě mohl vstoupit v platnost letos. Norma značně zpřísňuje podmínky pro žadatele pro azyl, který by měl zabránit údajnému zneužívání tamního azylového systému. Mimo jiné by měla obsahovat seznam takzvaných bezpečných zemí včetně ČR. Žádosti žadatelů z nich chce vyřizovat ve zrychleném řízení.

Pokud Kanada nezruší víza, může očekávat problémy

„Jsme silní zastánci liberalizace obchodu a vytvoření zóny volného obchodu s Kanadou, USA, Japonskem, Jižní Koreou a dalšími oblastmi. Nicméně jsem považoval za svoji povinnost korektně informovat kanadského premiéra, že za situace, kdy tady není změna vízového režimu, tak se sjednání této dohody ze strany České republiky může setkávat s celou řadou problémů a potíží včetně potíží s ratifikací v parlamentu, které jsou z politických důvodů naprosto pochopitelné,“ potvrdil svůj postoj na víza premiér Petr Nečas.

Kanada s Evropskou unií zahájila rozhovory o hospodářské a obchodní dohodě v roce 2009. Smlouva by měla výrazně uvolnit vzájemnou výměnu zboží a služeb. Její přínos se odhaduje zhruba na desítky miliard eur ročně.