Afghánistán v Chicagu. Summit NATO začal

Chicago - V Chicagu dnes začal dvoudenní summit Severoatlantické aliance, který má být věnován hlavně postupu NATO v Afghánistánu a financování afghánské armády po odchodu spojeneckých sil. První den jednání se mají šéfové 28 spojeneckých zemí věnovat posílení spolupráce na společných zbrojních projektech, otázkám odzbrojení a budování protiraketové obrany. Afghánistán má přijít na pořad jednání v pondělí.

V projevech státníků přesto už dnes výrazně převládalo téma Afghánistánu. Aliance se snaží potlačit spekulace o nekoordinovaném odchodu spojeneckých vojáků, které rozvířil svým prohlášením François Hollande. Nový francouzský prezident v pátek prezidentu Baracku Obamovi řekl, že Paříž odvolá své vojáky letos, nikoli až v roce 2014, jak bylo původně dohodnuto.

Obama dnes v úvodním projevu potvrdil, že aliance má zájem na jednotném postupu. „Společně jsme přinášeli oběti, společně misi dokončíme,“ prohlásil. Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen konstatoval, že „spojenci zůstanou v Afghánistánu až do úspěšného ukončení operace“.

Počet českých vojáků v Afghánistánu se bude snižovat  

Českou republiku zastupuje prezident, premiér a ministři zahraničí a obrany. Nečas uvedl, že snahou Česka bude především dodržení závazků, jež má jako spojenecká země. V letošním roce tak Praha počítá s přítomností více než 600 českých vojáků v Afghánistánu. „Postupně po následující měsíce a roky budeme tento počet snižovat tak, aby západní spojenci byli schopni Afghánistán opustit. Ale za situace, kdy afghánské bezpečnostní síly budou schopny tu bezpečnostní situaci zvládnout vlastními silami. To samozřejmě znamená jistou finanční podporu a o té se bude jednat,“ uvedl český premiér před zahájením summitu.

Vláda tento týden schválila podobu české účasti v Afghánistánu v příštích letech. Příští rok by v zemi mělo působit až 539 českých vojáků, v roce 2014 nejvýše 340. Mandát budou muset schválit obě komory parlamentu. V Senátu to přitom nepůjde bez podpory opoziční sociální demokracie, jejíž někteří představitelé se k další české vojenské účasti v konfliktu staví rezervovaně.    

Summit doprovázejí velká bezpečnostní opatření, bezpečnost státníků střeží 3 000 amerických policistů. Ve městě se očekávají velké demonstrace protiválečných aktivistů, kteří už se do centra Chicaga dostavili po tisících. Plánují pochod proti kongresovému centru McCormick Place, kde se summit koná, a chtějí protestovat proti vojenskému rozpočtu Pentagonu a zahraničním operacím NATO. Policie zatím zadržela pět lidí. Mezinárodní sdružení hackerů Anonymous se dnes přihlásilo k odpovědnosti za útok proti webu chicagské policie a dalším serverům městské správy. Hackeři tak chtěli protestovat proti Severoatlantické alianci a její politice. Policejní server byl několik hodin nepřístupný.