Disident Čchen Kuang-čcheng je v USA, hned zamířil na univerzitu

New York - Nevidomý čínský disident Čchen Kuang-čcheng už je i s rodinou ve Spojených státech. Z letiště v New Jersey zamířil na Newyorskou univerzitu, kde bude studovat. Tam už ho čekali jeho příznivci. Disident zde začne novou etapu svého života.

Do poslední chvíle byl jeho odlet do Spojených států nejistý. Ještě na pekingském letišti neměl on ani jeho rodina cestovní pas. Čínské úřady dodaly potřebné doklady za pět minut dvanáct. „Těší mě, že čínská vláda jednala v této situaci se zdrženlivostí a klidem. Doufám, že bude víc liberální, prosadí hlubší reformy a získá respekt a důvěru lidí.“

V USA hodlá začít nový život

„Jsem velmi vděčný za pomoc americké ambasádě a vládě. Doufám, že mi pomůžou i v budoucnu,“ říká čínský disident Čchen Kuang-čchen.

Čchen protestoval proti nuceným potratům nebo sterilizaci v souvislosti s čínskou politikou jednoho dítěte. Po několika letech domácího vězení utekl na americkou ambasádu. Někteří jeho vysvobození považují za historický milník.

Disident Čchen Kuang-čcheng v New Yorku
Zdroj: Louis Lanzano/ČTK

„Čchen Kuang-čchen je čínský Gándhí. Společně s Martinem Lutherem Kingem a Nelsonem Mandelou patří k největším osobnostem 21. století a je velkou ctí a požehnáním, že ho máme ve Spojených státech,“ tvrdí Reggie Littlejohn, prezidentka organizace Ženská práva bez hranic.

Čchen Kuang-čchen: Pokud vytrváte, nic není nemožné

„Nezáleží na tom, v jakém jste prostředí, ani na tom, jak je složité. Můžeme dosáhnout všeho, co opravdu chceme. Nic není nemožné, pokud vytrváte.“

Součástí nové etapy disidentova života teď bude studium práv na Univerzitě v New Yorku. A jak sám dodává, přišel konečně čas i na zotavení těla a ducha.

Čínský disident dorazil do USA (zdroj: ČT24)