Západ chystá útok na Írán, tvrdí Rusko

Moskva – Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov obvinil západní státy, že „reálně“ zvažují vojenský úder na Írán. Moskva má prý „z veřejných i špionážních zdrojů“ signály o tom, že v některých západních metropolích možnost útoku považují za proveditelnou.

Rjabkov hovořil o údajném ohrožení Íránu na palubě letounu, kterým se do Moskvy vracela ruská delegace ze summitu států G8 v americkém Camp Davidu. Téma Íránu na schůzce také zaznělo, šéfové největších ekonomik světa na ní diskutovali i o možných dopadech protiíránských sankcí Západu na světové ropné trhy.

„Velmi nás to znepokojuje. Nestojíme o to, aby svět znovu sklouzl do nepřátelství a hořkých sporů,“ prohlásil Rjabkov. Moskva má podle něj „mnoho různých signálů“ o tom, že vojenský úder na Írán je na Západě zvažován jako „možná a reálná alternativa“.

Rusko už několikrát naléhavě varovalo státy NATO a Izrael, aby se neuchýlily k vojenskému napadení Íránu kvůli jeho neprůhlednému jadernému programu. Podle Moskvy takový nátlak jen podněcuje Teherán k většímu zbrojnímu úsilí. Rjabkov v rozhovoru popřel spekulace, že Moskvě vyhovuje napětí kolem Íránu s ohledem na fakt, že zvyšování cen ropy pumpuje nemalé prostředky do ruského státního rozpočtu. „Takové úvahy jsou zkreslením ruského stanoviska. Že bychom ze sobeckých důvodů podněcovali růst cen ropy, to je přece nesmysl,“ uvedl.

Vydáno pod