Rasmussen: NATO nemá v úmyslu intervenovat v Sýrii

Chicago - NATO nemá v úmyslu zasáhnout v Sýrii s cílem ukončení násilností v této zemi, řekl v neděli generální tajemník aliance Anders Fogh Rasmussen. Za nejlepší prostředek řešení krize v Sýrii označil na tiskové konferenci po prvním dnu summitu NATO v Chicagu mírový plán zmocněnce OSN Kofiho Annana. „Jsme velmi znepokojeni situací v Sýrii, aliance ale nemá v úmyslu v této zemi intervenovat,“ prohlásil Rasmussen.

Aliance podle něj podporuje mírový plán emisara OSN a Ligy arabských států Annana zakotvující příměří. To má platit už od 12. dubna, je ale denně porušováno. Rasmussen zároveň odsoudil represe sil režimu prezidenta Bašára Asada proti opozičnímu hnutí v Sýrii.

„Ostře odsuzujeme jednání syrských bezpečnostních sil a represe proti civilistům a vyzýváme syrské vedoucí představitele, aby respektovali legitimní požadavky syrského lidu,“ prohlásil šéf NATO.

Nejméně 48 lidí bylo v Sýrii zabito během neděle, z toho 34 při armádním ostřelování lokality v regionu Hamá, oznámila Syrská organizace pro lidská práva. Počet osob zabitých vládními silami za více než 14 měsíců povstání v Sýrii odhaduje tato organizace na 12 tisíc.

Brífink na summitu NATO v Chicagu (zdroj: ČT24)