Everest si vyžádal další daň

Káthmándú - Tři horolezci, kteří se o víkendu vraceli z vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everestu, při sestupu zahynuli, další dva se pohřešují. Mezi mrtvými je 61letý německý lékař, Kanaďanka rozená v Nepálu a korejský občan. Všichni přišli o život v sobotu, v případě Němce byl pravděpodobně příčinou smrti výškový otok mozku, sdělilo nepálské ministerstvo horolezectví. V pátek a v sobotu ráno bylo na hoře příznivé počasí, ale později v sobotu se přihnala větrná bouře. Ve skupině byl ještě čínský občan a nepálský šerpa.

Představitel nepálského ministerstva horolezectví Gjánéndra Šréštha uvedl, že v pátek a v sobotu ráno bylo na hoře příznivé počasí, ale později v sobotu se přihnala větrná bouře. Němec se na horu vypravil v rámci výpravy Eco Everest Expedition, jejímž úkolem bylo odklidit ze svahů část odpadků, které se zde za uplynulá desetiletí navršily.
   
Kancelář Asian Trekking, která výpravu organizovala, sdělila, že tělo muže bylo zanecháno na svahu. „Pokud si to bude rodina přát, pokusíme se jeho ostatky snést dolů, ale z té výšky to bude velmi složité,“ řekl šéf kanceláře Ang Cering Šerpa, podle nějž Němec zahynul na jižním vrcholu Everestu, tedy ve výšce asi 8 747 metrů.

Gjánéndra Šréštha, nepálské ministerstvo horolozectví:

„Kvůli dopravní zácpě museli horolezci čekat, než budou moci pokračovat po stezce vzhůru, a strávili příliš mnoho času ve vysoké nadmořské výšce. Spousta z nich si zřejmě nesla s sebou jen omezené množství kyslíku, protože nepočítali se zdržením.“

Květen je na Mount Everestu nejrušnějším měsícem, kdy se jej pokouší zdolat nejvíce horolezců. Horu poprvé pokořili v roce 1953 Novozélanďan Edmund Hillary a šerpa Tenzing Norkej. Od té doby na nejvyšší bod světa vyšplhalo více než 4 000 horolezců.