Kvůli zdravotnímu stavu Tymošenkové soud odložil další kauzu

Kyjev - Ukrajinský soud dnes odročil na 25. června projednávání dalšího případu, v němž je obžalována Julija Tymošenková. Obžaloba viní bývalou premiérku, která si nyní odpykává sedmiletý trest vězení za podpis nevýhodné plynové smlouvy s Ruskem, z finančních machinací a daňových podvodů v 90. letech.

Proces byl odložen kvůli nemoci vůdkyně ukrajinské opozice. Vzhledem k tomu, že se nyní Tymošenková léčí kvůli bolestem zad v charkovské nemocnici, nemůže projednávání začít podle plánu, řekl soudce Konstantin Sadovskyj. Hlavní líčení se totiž nesmí uskutečnit v její nepřítomnosti.

Rozhovor s Alžbětou Chmelařovou (zdroj: ČT24)

Tymošenkovou soud loni v říjnu poslal na sedm let do vězení za to, že v roce 2009 uzavřela s Ruskem pro Ukrajinu údajně nevýhodnou smlouvu o dodávkách plynu. Západ tento rozsudek kritizuje a tvrdí, že současný prezident Viktor Janukovyč a jeho lidé zneužívají justici k politickým účelům. Tytéž obavy se týkají i nové kauzy, v níž jde o zpronevěry, kterých se údajně dopustila v 90. letech, kdy stála v čele koncernu obchodujícího s plynem. Tentokrát jí hrozí dalších až 12 let vězení.