Zatmění Slunce nadchlo dva kontinenty

Tokio/San Francisco - Vzácné prstencové zatmění Slunce sledovaly miliony lidí v Asii a v USA. Skoro čtyři minuty byl sluneční kotouč zakrytý a vyčníval z něj jen široký ohnivý kruh. Astronomové v Japonsku stejný úkaz naposledy spatřili před víc než 170 lety. Jev bylo možné vidět ještě v úzkém pásu Tichomoří a odezněl na západním pobřeží Spojených států.

Zatmění postupovalo v úzkém pásu asi 3,5 hodiny a samotný jev v každém jednotlivém místě trval zhruba pět minut.

V Japonsku se pořádala „pozorování zatmění“ v místních školách, v parcích, na výletních lodích a dokonce i v soukromých letadlech. Obdobné akce se konaly v Číně a na Tchaj-wanu. V Tokiu, kde bylo podobné nebeské divadlo naposledy k vidění v roce 1839, vysílala zatmění živě místní televizní stanice.

Astronomické muzeum v Tchaj-peji otevřelo brány už za rozbřesku a hongkongské Vesmírné muzeum umístilo před budovou na nábřeží teleskopy se slunečními filtry. Japonské televizní štáby zatmění sledovaly mimo jiné z vrcholku hory Fudži a dokonce i v zoologické zahradě jižně od Tokia, aby zaznamenaly reakci šimpanzů - kteří si ale zjevně ničeho nevšimli.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

V USA se lidé zatměním mohli kochat například v nevadském Renu či v kalifornském Oaklandu. V některých částech Spojených států se týdny předem prodávaly speciální filtry pro pořizování fotografií. „Člověka to nutí pohlédnout vzhůru, uvědomit si, že existuje něco většího než jen to, co máme před nosem,“ prohlásil Alan Marklem, fanoušek astronomie.

Lékaři všechny zájemce o zatmění varovali, aby si chránili oči a bránili je tak před poškozením. S varováním se připojila také policie, podle níž by řidiči měli sledovat spíše silnici než to, co se jim děje nad hlavou.

Reportáž Hany Scharffové (zdroj: ČT24)

Češi se na jiné nebeské představení mohou těšit už za dva týdny. V noci z 5. na 6. června Slunce částečně překryje Venuše - tak jako v roce 2004. Pozorovatelé si budou ale muset přivstat – v sedm ráno bude po všem. Počkat si pak budou muset až do roku 2117.