Po Tymošenkové držela hladovku i členka Pussy Riot

Moskva - Jekatěrina Samucevičová, zadržená členka ruské rockové skupiny Pussy Riot, držela od víkendu hladovku. Tu ukončila poté, co dostala samostatnou celu. Novinářům to dnes oznámila její obhájkyně Violetta Volkovová. Skupina byla zadržena v únoru za „punkovou modlitbu“ v moskevském kostele. Samucevičová se svými dvěma družkami čelí obvinění z výtržnictví. Hrozí jim sedm let vězení.

Hladovku Samucevičové potvrdila i správa moskevské vazební věznice. Když o víkendu přinesli do vězení rodiče zadržované rockerky pro svou dceru jídlo, odmítli ho dozorci převzít s odůvodněním, že Samucevičová vyhlásila hladovku a odmítá jíst.

Samucevičová hladověla pět dní na protest proti svému věznění a proti šikaně, jíž je údajně ze strany některých spoluvězeňkyň vystavena. Když dnes správa vazební věznice vyhověla její žádosti, aby dostala samostatnou celu, Samucevičová hladovku ukončila.

Samucevičová je spolu se svými kolegyněmi Naděždou Tolokonnikovovou a Marijí Aljochinovou ve vězení od konce února. V maskách a se zesilovací aparaturou tehdy pronikly do chrámu Krista Spasitele a před jedním z oltářů a davem zděšených věřících za hlučného doprovodu zapěly píseň Bohorodičko, vyžeň Putina. Happeningu se zúčastnilo pět dívek, tři z nich policie před kostelem dopadla a zatkla.

Pussy Riot
Zdroj: ČT24

Svůj čin rockerky označily za protest proti sílícímu vlivu pravoslavné církve na ruskou politiku a proti snahám povýšit pravoslaví na oficiální kremelskou ideologii. Akce rozdělila ruskou společnost - stoupenci Pussy Riot mobilizují ruské i zahraniční veřejné mínění do boje za propuštění zadržovaných, církev rozpoutala kampaň za „obranu víry“ a proti útokům bezvěrců.

Moskevský soud mezitím prodloužil vazbu všech tří rockerek až do 24. června s odůvodněním, že zadržené nespolupracují s vyšetřovateli. Stížnost obhájců byla neúspěšná, městský soud prodloužení vazby před dvěma týdny potvrdil.

Vydáno pod