NATO summitem v Chicagu zahájilo cestu k nové podobě

Chicago (USA) - Summit Severoatlantické aliace v Chicagu je počátkem cesty NATO k nové podobě. Počátek změny ale přichází v době, kdy se mnoho členských států potýká s rozpočtovými škrty a vysokými dluhy. Do budoucna to tak znamená důraz na sdílení obranných kapacit, ale i utlumování angažmá NATO ve světě včetně postupného ukončení afghánské války, která byla na setkání skloňována ve všemožných ohledech. Možná ještě častěji ale znělo slovo „peníze“.

Český premiér Petr Nečas na závěr dvoudenního summitu podotkl, že zejména pro menší a střední členy aliance je nutností jít cestou větší specializace. Zdůraznil ale, že i tak v současnosti existují celé druhy vojenských kapacit, které mají k dispozici jenom Spojené státy.

Američané ostatně také nyní hradí asi 75 procent obranných výdajů celé aliance. I tady je vidět projev evropské dluhové krize a snahy vlád ze starého kontinentu v těžkých časech šetřit na vojenských výdajích. Není tomu totiž tak dávno, kdy americký podíl byl zhruba poloviční. Prezident Václav Klaus v této souvislosti po skončení summitu podotkl, že náklady na obranu není možné vynulovat. „Není možné pokračovat ve škrtech, které byly nastoleny,“ řekl.

Petr Nečas, předseda vlády ČR

„Já jsem dokonce přesvědčený, že v dlouhodobém horizontu si v rámci NATO všechny schopnosti ponechá jenom menší počet armád, dokonce bych si dovolil říct, že je všechny spočítáme na prstech jedné ruky.“

S výdaji na obranu má problém i Česká republika

V uplynulých letech se výdaje na obranu trvale snižují a ministr obrany Alexandr Vondra již varoval, že další pokračování tohoto trendu by mohlo podkopat jak obranyschopnost země, tak její postavení v očích spojenců. Nečas to v Chicagu označil za nemilou věc. Upozornil ale na to, že se škrtá ve všech rozpočtových kapitolách. Cestou je podle něj mimo jiné efektivní vynakládání prostředků na obranu.

I Česko se zejména prostřednictvím výcvikového centra pro piloty vrtulníků zapojilo do chytré obrany čili sdílení aliančních obranných kapacit, jež by mělo přinést úspory. Skeptici ale upozorňují, že ani chytrá obrana nemusí být takovým řešením současných finančních problémů, jak se NATO na summitu snažilo naznačovat. Odborníci například upozornili na to, že již nyní rozpočtové škrty v Evropě ohrožují některé z 20 projektů chytré obrany, jimž aliance na summitu dala zelenou. „Panuje nebezpečí, že evropští spojenci nebudou dělat více za méně, ale méně za méně,“ uvedli ve společném komentáři pro deník The New York Times bezpečnostní experti F. Stephen Larrabee a Peter A. Wilson.    

Česko slíbilo peníze na afghánskou misi NATO (zdroj: ČT24)