Klaus o klimatu: Východní Evropa tak trochu podplacená unií

Chicago – Kromě summitu NATO stihl český prezident Václav Klaus v Chicagu rovněž promluvit na konferenci o klimatu, kterou pořádala konzervativní organizace Heartland Institute. Řekl tam, že východoevropské státy jsou v otázkách změny klimatu „tak trochu podplacené Evropskou unií“. Tamní státy se tak prý až na občasné protesty a nesouhlas Česka a Polska necítí být svobodné v boji s dominancí doktríny globálního oteplování. Klaus také kritizoval záměr Německa uzavřít tamní jaderné elektrárny.

Český prezident v projevu na konferenci zopakoval své názory na změnu klimatu. Zastáncům teorie, že člověk může za globální oteplování, nejde prý ani o samotné klima, ale o to, aby ovlivňovali společnost podle svých představ. „Musíme přijmout fakt, že se jim podařilo z náboženství environmentalismu učinit oficiální náboženství západní společnosti. Jde o náboženství, které požaduje radikální transformaci celé západní civilizace,“ podotkl Klaus.

V boji se zastánci doktríny globálního oteplování je proto prý kromě využití vědeckých poznatků a empirických dat potřeba zapojit se i do ideologického souboje. V konečném důsledku podle Klause jde totiž o souboj o lidskou svobodu.

Klaus rovněž poznamenal, že u Německa neočekává změnu rozhodnutí o jaderné energetice, které německá vláda učinila pod vlivem jaderné havárie v japonské Fukušimě. „(Německo) věří ve větrnou energii. Postavili tisíce a tisíce větrných elektráren, což například představuje velký problém pro naši energetickou přenosovou soustavu,“ řekl také český prezident.

Klaus se rovněž zmínil, že Česko se nyní chystá stavět novou jadernou elektrárnu, byť s tím má problémy v Evropské unii i u sousedního Rakouska a Německa. Česká vláda ale na záměru trvá, řekl Klaus, za což byl v sále odměněn potleskem.

Za krizi může euro

Na konferenci český prezident promluvil i o ekonomické krizi. Podle něj fundamentální systémová krize vyplývá z uspořádání společné evropské měny spojující nesourodé země. „Řecko je téměř nic. Pro noviny samozřejmě je snadné dělat titulky o Řecku. Skutečný problém Evropy je mnohem hlubší a širší než problém Řecka. Řecko je obětí šíleného uspořádání Evropy. Řecko tuto krizi nevytvořilo, je spíše obětí iracionálního monetárního uspořádání,“ uvedl Klaus. 

„Dovedete si představit, že byste dali dohromady měny Severní Ameriky, Kanady, USA a Mexika, abyste vytvořili jednu měnu, a pak byli překvapení, že to nefunguje? Je to legrační, ale právě to se stalo v Evropě,“ doplnil prezident. Proto si také Klaus pochvaloval nedávný průzkum veřejného mínění v Česku, podle kterého si pouze pět procent obyvatel země rozhodně přeje zavedení společné evropské měny.

Vydáno pod