Obama pokročil v jednání o otevření tras přes Pákistán

Chicago - Spojené státy během summitu NATO v Chicagu pokročily v jednání s Pákistánem o opětovném otevření zásobovacích tras do Afghánistánu. Oznámil to prezident Barack Obama, který se předtím několikrát sešel se svým protějškem Ásifem Alím Zardárím. Tranzit uzavřel Pákistán loni v listopadu kvůli americkému útoku, kdy nedopatřením zahynulo 24 pákistánských vojáků.

Spojené státy dosáhly pokroku v jednání s Pákistánem o znovuotevření tranzitních tras z Afghánistánu. Obama se během summitu NATO neplánovaně setkal s pákistánským prezidentem Ásifem Alím Zardárím. Obama Zardárímu řekl, že Pákistán musí být součástí řešení afghánské krize, a vyjádřil přesvědčení, že vztahy mezi oběma zeměmi je třeba zlepšit. Přimlouval se u něj, aby země dovolila konvojům NATO tranzit přes pákistánské území. Tyto trasy by totiž mohly být významné hlavně pro stahování aliančních vojáků z Afghánistánu naplánované na příští dva roky. 

NATO hledalo na summitu v Chicagu možnosti, jak navrátit své jednotky bezpečně domů, a hledá tranzitní trasy. Naděje se upírají i na středoasijský Uzbekistán, který by měl povolit „zpětný tranzit“ zásob NATO z Afghánistánu. V minulosti přitom USA spoléhaly v této věci na Kyrgyzstán, kde řadu let funguje letecké tranzitní centrum. Kyrgyzská vláda ho ale chce během roku 2014 zrušit.

Vydáno pod