Šéf MAAE se domluvil s Íránem na kontrole jaderného programu

Vídeň - Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano se dohodl s Íránem na způsobech kontroly jeho jaderného programu. Řekl to po návratu z Teheránu. Dohoda má být podle něj podepsána už brzo. Poslední podrobnosti, které zbývá dořešit, ji prý nemůžou ohrozit. Teherán dosud odmítal ukázat inspektorům některá svá zařízení, přitom ale popírá, že by vyvíjel jaderné zbraně.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano se prý s Íránem v pondělí dohodl na mechanismu kontroly íránského jaderného programu. Po návratu z Teheránu do sídla agentury ve Vídni dnes řekl, že dohoda má být podepsaná v krátké době.   

Amano jednal kromě jiných s hlavním íránským jaderným vyjednávačem Saídem Džalílím. „Vzájemně teď své pozice lépe chápeme,“ řekl k tomu Amano.   

V Teheránu prý nadnesl zpřístupnění vojenské základny Parčín. Íránci tam inspektory pustili v lednu 2005, ale odmítli další návštěvu o několik měsíců později i letos. Podle všeho je v objektu prostor vhodný k experimentům s vysoce výbušným materiálem. Americký Ústav pro vědu a mezinárodní bezpečnost (ISIS) nedávno upozornil na čerstvé satelitní snímky, z nichž je patrná aktivita poblíž tohoto objektu. Kritici Íránu hovoří o „uklízení“ stop po nedovolené aktivitě.

MAAE se snaží získat lepší přístup k íránským jaderným provozům, aby mohla vyloučit podezření, že Teherán pracuje na vývoji atomové bomby. Íránci to popírají, ale do některých svých provozů inspektory odmítali pustit. 

Ve středu mají v Bagdádu pokračovat rozhovory, které vedou s Íránem o jeho jaderném programu světové mocnosti - pět stálých členů Rady bezpečnosti OSN a Německo.