Útočníci na Něvský expres dostali doživotí

Moskva – Doživotí dnes od ruského soudu dostali čtyři islámští radikálové, kteří se podíleli na pumovém útoku na Něvský expres v roce 2009. Soud poslal dalších šest lidí do vězení na sedm až osm let vězení. Při útoku na luxusní rychlík v listopadu 2009 zemřelo 28 lidí, 150 osob se zranilo.

K doživotí byli dnes za podíl na útoku u tverského okresního soudu odsouzeni tři členové rodiny Kartojevových, Murat, Tatarchan a Beslan, a také Zelimchan Aušev. Šest dalších příslušníků klanu Kartojevových si odpyká sedmiletý až osmiletý trest. Soudní proces se konal za přísných bezpečnostních opatření. 

Odsouzení se proti verdiktu odvolají. „Odvoláme se k nejvyššímu soudu. Takovýto rozsudek nemůže zůstat nepotrestán,“ uvedl obhájce. Obhajoba žádala zproštění viny všech podezřelých. Ti byli zadrženi v březnu 2010 při operaci proti islámským rebelům ve vesnici Ekaževo v severokavzazské Ingušské autonomní republice, která hraničí s Čečenskem. Devět z nich má stejné příjmení Kartojev. 

Již před dvěma lety soud shledal celkem deset osob vinnými z teroristického útoku, vraždy, pokusu o vraždu, účasti v ilegální polovojenské organizaci a z nezákonné výroby zbraní. 

Něvský expres, který směřoval z Moskvy do Petrohradu, vykolejil 27. listopadu 2009 po výbuchu bomby asi 25 kilometrů od železniční zastávky Bologoje. Atentátníci nastražili na trati ještě další nálož na vyšetřovatele, která zranila na hlavě šéfa vyšetřovacího výboru. K útoku se přihlásili islámští povstalci v čele s vůdcem čečenských separatistů Doku Umarovem.