Saakašvili: NATO nebude mít důvod odpírat Gruzii členství

Tbilisi/Chicago - Prezident Gruzie Michail Saakašvili, který se ve Spojených státech účastnil výročního zasedání NATO, prohlásil, že k příštímu summitu Severoatlantické aliance v roce 2014 bude Gruzie „ve skvělé formě“ a nebude důvod odmítnout její řádné členství. Upozornil zároveň, že Gruzie je jediným nečlenským státem aliance, který se jejích zasedání účastní pravidelně.

NATO v závěrečném komuniké z chicagského summitu potvrdilo své dřívější rozhodnutí o budoucím členství Gruzie. Aliance uvedla, že podporuje probíhající gruzínské reformy v oblasti justice, bezpečnosti a obrany. Upozornila zároveň na potřebu transparentních a spravedlivých voleb, které se v Gruzii budou konat letos a napřesrok.

Prezident chce za každou cenu zabránit ruskému ovlivňování voleb

Saakašvili prohlásil, že Rusko se bude snažit volby narušit, aby obraz Gruzie v zahraničí poškodilo. „Máme ale zkušenosti z minulých let a nešlápneme podruhé na stejné hrábě. Budeme neústupní a dostaneme se tam, kam se potřebujeme dostat,“ řekl prezident.

Konflikt v Jižní Osetii
Zdroj: Wikipedia

Gruzie udržuje s Ruskem mrazivé styky od války v létě roku 2008, která vedla k odtržení dvou gruzínských provincií, jejichž nezávislost Rusko jako jeden z mála státu světa uznalo. NATO v komuniké z Chicaga vyzvalo Moskvu, aby své uznání Abcházie a Jižní Osetie odvolala.

Saakašvili prohlásil, že NATO je už dnes stabilizujícím faktorem gruzínské bezpečnosti. „NATO pevně hájí územní celistvost Gruzie, což je pro nás rozhodující,“ řekl prezident. „Je to signál gruzínskému národu i našim sousedům,“ dodal v narážce na Rusko.

Vydáno pod