Ministr zahraničí Íránu: Nátlak Západu je zbytečný

Bagdád - Nátlak Západu na Írán kvůli jadernému programu je podle tamního ministra zahraničí neúčinný. Alí Akbar Sálehí řekl, že by kritici měli prokázat dobrou vůli. V iráckém Bagdádu dnes pokračují další rozhovory. Šest světových velmocí se snaží přesvědčit Teherán, aby omezil obohacování uranu výměnou za zmírnění mezinárodních sankcí. Ty poškozují tamní ekonomiku závislou na vývozu ropy. Velmoci skupiny 5+1 chtějí po Íránu, aby neobohacoval uran na víc než 20 procent. Izrael se mezitím připravuje na možný útok Íránu.

Rusko proti novým americkým sankcím

„Jejich politika nátlaku a zastrašování je zbytečná. Měli by přijmout politiku, která projeví dobrou vůli k vyřešení této otázky,“ řekl Sálehí na tiskové konferenci v Teheránu. Sálehí dnes mimo jiné kritizoval také americký Kongres za snahu uvalit na jeho zemi další sankce. „Mohlo by to svědčit o skutečnosti, že Amerika není připravena projevit dobrou vůli,“ řekl. „Podle mého názoru je to strategická chyba.“

Proti případným novým americkým sankcím uvaleným na Írán se dnes krátce před zahájením bagdádských rozhovorů vyslovil v Moskvě ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Podle něj by případné nové sankce podkopaly snahy dosáhnout s Íránem dohody. 

Amir al-Musawi, poradce íránského prezidenta:

„Írán požaduje dvě věci: mezinárodní uznání práva Íránu na mírové využití jaderné energie a odvolání sankcí vůči naší zemi, které nejsou spravedlivé.“

Rusko podle diplomatických kruhů hodlá Íráncům navrhnout, aby se zavázali, že budou uran obohacovat jenom na úroveň maximálně 20 procent. To je dostačující pro energetické a výzkumné účely, ale nikoli pro účely vojenské. Írán by tím vyřešil podezírání ohledně vojenského aspektu svého jaderného programu.

Nátlak Západu na Írán je podle Teheránu neúčinný (zdroj: ČT24)

Spojené státy a jejich spojenci Teherán podezírají, že se pokouší vyvinout jaderné zbraně, a uvalily proto na íránský energetický a finanční sektor tvrdé sankce. Těmi se snaží Írán přimět ke kompromisu a ke zpřístupnění svých aktivit nezávislé kontrole. Írán ovšem dlouhodobě prohlašuje, že jeho aktivity jsou čistě mírové.

Velmoci chtějí po Íránu závazek 20procentního obohacování uranu

Zástupci velmoci skupiny 5+1 (stálí členové Rady bezpečnosti OSN a Německo) přišli dnes s návrhem, aby Írán obohacoval uran maximálně do 20 procent. „Doufáme, že Íránci odpoví kladně a že dnes uděláme pokrok,“ sdělil mluvčí šéfky evropské diplomacie Michael Mann. Mocnosti se snaží Teherán přimět, aby nepokročil v obohacování uranu natolik, že by byl s to vyrobit atomovou bombu. To je možné při více než 90procentním obohacení. Výměnou za jeho závazky jsou velmoci ochotné vůči Íránu zmírnit dosavadní sankce. Uran obohacený na úroveň maximálně 20 procent je dostačující pro energetické a výzkumné účely, jimiž se Írán zaštiťuje. Írán ovšem žádá o revizi návrhu. Mann sdělil íránské televizi, že se z nynějších rozhovorů nedá ale očekávat nějaká zásadnější dohoda, protože pokroky budou spíše drobné.

Od července začne plati ropné embargo ze strany unie

Členské státy EU mají zavést v červenci úplné embargo na nákup íránské ropy. Diplomaté tvrdí, že toto opatření nebude zrušeno, dokud Teherán nepodnikne podstatné a přesvědčivé kroky k omezení svých jaderných aktivit.

Na trh se kvůli sankcím vůči Íránu denně dostává asi o 300 000 barelů ropy méně. Při plné účinnosti sankcí by pokles činil až milion barelů. 

Izraelci očekávají útok

Zatímco v Bagdádu se diskutuje, Izrael se připravuje na horší časy. Stále víc rodin se snaží zabezpečit vlastní domácnost. „Hrozby jsme si plně vědomi a chceme ochránit naše rodiny. Tento systém splňuje všechny normy, tak proč si ho nepořídit,“ řekl majitel bezpečnostního systému Itsik Fried. Zařízení nabízí plnou ochranu v případě chemického nebo biologického útoku. Jeho majitelům údajně umožní v bezpečí přečkat doma. Od května je jeho instalace ze zákona povinná ve všech nových budovách.

Montáž zařízení pro ochranu před chemickým a biologickým útokem
Zdroj: ČT24

Nové nařízení vedlo doslova k nákupní horečce. „Filtrační systém obsahuje ventilátor a filtr. Filtr zachycuje všechny nečistoty. Aerosoly, biologické a chemické zbraně, toxické chemikálie a taky radioaktivní spad,“ konstatoval šéf marketingu Beth-El Industries Yehuda Fehlauer.

Izrael od rozhovorů s Íránem příliš nečeká, i když Teherán podle šéfa mezinárodní agentury pro atomovou energii předběžně souhlasil s kontrolou jeho jaderného programu. Konkrétní dohoda je prý na dohled.