Švýcaři o kousek postrčili starou továrnu

Curych - V Curychu zachránili nezvyklým způsobem 122 let starou budovu, která měla ustoupit rozšiřující se železnici. Místo demolice přišla největší stěhovací akce v dějinách Švýcarska – nový majitel budovu vážící více než šest tisíc tun posunul na kolejích o 60 metrů dál.

Cihlová budova bývalého podniku Maschinenfabrik Oerlikon (MFO) je posledním velkým svědkem industriální zóny z 19. století. Před dvěma lety to vypadalo, že se odstřelu dočká i ona. Úřady se totiž rozhodly rozšířit o několik kolejí nedalekou železniční trať. Místní hned sepsali petici - a dům zachránili. „Staré budovy, jako je tato, mají historii plnou emocí a lidé mají tento dům rádi. Víc než sto let byl srdcem strojírenství v Curychu,“ vysvětluje Peter Lehmann, manažer realitní společnosti Swiss Prime Site.

Přesun se plánoval několik měsíců. Základy 80 metrů dlouhé a 12 metrů široké budovy vážící 6 200 tun postupně nahradily pilíře. Pod dům pak přišly kolejnice a pět set ocelových válců o průměru 10 centimetrů, po nichž se díky hydraulickým lisům posouvala. Za hodinu o tři až pět metrů.

Peter Lehmann, manažer realitní společnosti Swiss Prime Site:

„Možná je to šílené, ale jsme šťastní, že jsme našli řešení problému, co dělat s touhle budovou. Teď můžeme ten dům zachránit možná na dalších sto let.“

Budova už stojí na novém místě, účet za přesun ale dál roste – zatím dosáhl v přepočtu 250 milionů korun. Nový majitel přesto nelituje. Záchranou milovaného domu si udělal přinejmenším dobrou reklamu.

V Curychu se stěhovala 122 let stará budova (zdroj: ČT24)