Hlavní syrská opoziční skupina je bez vedení

Damašek – Z čela hlavní syrské opoziční organizace Syrské národní rady (SNC) odstoupil Burhán Ghaljún. Rada to oznámila v prohlášení, které v noci na dnešek zveřejnila v Bejtúru. Ghaljún radu povede jako dosluhující předseda do příští schůze SNC, která se bude konat v červnu. Do jejího čela byl potvrzen na tři měsíce teprve nedávno, ale dal najevo, že funkci složí, až SNC za něj vybere náhradníka. SNC má znovu jednat ve dnech 9. a 10. června.

Tato opoziční skupina je složená hlavně z exulantů. Má neshody s další větší opoziční organizací, která si říká Místní koordinační výbory (LCC) a která organizuje odboj v Sýrii. SNC působí jako zastřešovací orgán, ale stmelit opoziční proudy se jí nepodařilo. LCC nedávno dokonce pohrozily odchodem ze širšího opozičního proudu, protože SNC podle nich rozhoduje sama, bez konzultací s ostatními a bez podrobné znalosti situace v Sýrii. Ghaljún přednáší na Sorbonně, dle LCC není dostatečně obeznámen se situací v Sýrii a orientuje se přehnaně na další opoziční složku, jíž je Muslimské bratrstvo.

Kofi Annan
Zdroj: Vahid Salemi/AP Photo

SNC ve svém čerstvém prohlášení tvrdí, že mírový plán zvláštního zmocněnce Kofiho Annana torpéduje syrská vláda, která pokračuje v „zabíjení a bombardování“. Rada vyzývá svět, aby co nejrychleji vytvořil nový mechanismus, který Damašek přinutí skoncovat s násilím.   

Opozice volá po lepším vyzbrojení, avšak s tím většina západních států váhá. Jedním z důvodů je i to, že není jasné, kdo ze syrských opozičníků je dostatečně důvěryhodný na to, aby převzal odpovědnost za lepší zbraně. Většina zemí, které se vojensky vložily do konfliktu v Libyi, podobný zásah v případě Sýrie odmítá.

Vydáno pod