Kaskadér v obleku netopýra skočil bez padáku

Londýn - Britský kaskadér Gary Connery seskočil z výšky 730 metrů bez padáku. Stal se tak prvním člověkem, který něco podobného dokázal. Dvaačtyřicetiletý rodák z hrabství Oxfordshire skočil v kombinéze připomínající velkého netopýra na plochu vyskládanou kartonovými krabicemi. Celá akce trvala necelou minutu.

„Kdybych se nebál, byl by to problém. Strach z něčeho, jako je tohle, je ten nejlepší stav mysli. Udržuje mě soustředěného a pomáhá mi uvědomit si, co dělám,“ vysvětlil Connery. Správný směr mu pomohl ve vzduchu udržet speciální oblek ve tvaru netopýra. Batoh na zádech je pojistka, kdyby se něco zvrtlo. Záložní padák by Gary ale musel otevřít zhruba 150 metrů nad zemí.

„Byl to úžasný zážitek. Dopad byl bezpečný, velmi měkký. Mé předpoklady zjevně fungovaly a jsem rád, že to tak bylo,“ dodal kaskadér. Garry má za sebou 880 seskoků s padákem a 450 takzvaných base jumpů. Plány na seskok bez padáku mu zabraly několik let a prý je velmi pyšný, že něco takového dokázal jako první na světě.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)