Tuniskému exprezidentovi hrozí hrdelní trest

Tunis - Trest smrti navrhuje tuniská vojenská prokuratura pro bývalého prezidenta Zína Abidína bin Alího. Je obžalovaný ze spoluúčasti na úmyslných vraždách v souvislosti s potlačováním nepokojů, které přerostly v takzvané arabské jaro. Zemřelo při nich přes 300 lidí. Bin Alí utekl loni v lednu do Saúdské Arábie. Za korupci a další zločiny byl už v nepřítomnosti odsouzen k 66 letům vězení. Trest smrti je navrhován vůbec poprvé.

Prokurátor navrhuje nejvyšší trest za prezidentovu spoluúčast na úmyslných vraždách. Proces se týká úmrtí 22 osob v Kaserínu a Tále, kde byly protesty nejkrvavější. Bin Alí uprchl v době protestů loni 14. ledna do Saúdské Arábie. V minulých kauzách, které bin Alímu vynesly vysoké tresty, šlo hlavně o obchodování s drogami a zneužití veřejných peněz. Obhajoba dnes dostane možnost se vyjádřit v současném procesu.

Spolu s exprezidentem je v něm souzeno dalších 22 osob a pro ně prokuratura žádá co nejtěžší tresty. Nikdo z nich se ale nepřiznal, že vydal rozkaz k palbě do demonstrantů. Tvrdí, že o tom rozhodla speciální skupina z ministerstva vnitra, avšak její členy nikdo nejmenoval. Mezi souzenými jsou bývalí ministři vnitra Rafík Belhadž Kásim a Ahmad Friaa a dále bývalý velitel speciálních jednotek ministerstva vnitra.

Vydáno pod