Su Ťij jede po čtvrt století do světa - mimo jiné i pro Nobelovku

Rangún – Barmská opoziční vůdkyně a nositelka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij pojede příští týden po 24 letech stráveném pouze v Barmě znovu do zahraničí. V Thajsku se zúčastní Světového ekonomického fóra a v červnu by měla převzít v Norsku Nobelovu cenu za mír, jež jí byla udělena roku 1991 a kterou si dosud nemohla vyzvednout. Žena, která kvůli svým politickým názorům strávila většinu z uplynulých 20 let v domácím vězení, dostala pas 8. května.

Su Ťij je na svobodě od roku 2010, zúčastnila se doplňovacích voleb a dostala se v nich do parlamentu. Barma byla do loňska v rukou junty a civilní vláda nyní provádí reformy, jež svět podporuje.

Podle zdroje z její Národní ligy pro demokracii (NLD) bude Su Ťij v Bangkoku 28. května, fórum se koná od 30. května do 1. června; 14. června hodlá vystoupit v Ženevě v Mezinárodní organizaci práce, v Oslu má být o dva dny později, v obou komorách britského parlamentu promluví 21. června. V Británii bude na pozvání premiéra Davida Camerona v týdnu od 18. června.