Europoslanci kritizují Kyjev i Bern – kvůli opozici, kvůli migrantům

Štrasburk/Bern - Za nezákonné a diskriminační dnes poslanci Evropského parlamentu (EP) označili přistěhovalecké kvóty, které vůči novým zemím Evropské unie zavedlo k 1. květnu Švýcarsko. Pro zájemce z osmi zemí někdejšího východního bloku včetně Česka hodlá Bern ročně uvolnit pouze 2000 povolení. Již dříve toto rozhodnutí švýcarské vlády kritizovala také šéfka evropské diplomacie Catherine Ashtonová. Kromě otázky švýcarských limitů se poslanci zabývali také postupem Ukrajiny vůči politickým odpůrcům a mzdovým postavením žen.

„Evropský parlament naléhavě vyzývá švýcarské orgány, aby své rozhodnutí o kvótách přezkoumaly a odstoupily od uplatňování ochranné doložky,“ stojí v usnesení, které podpořilo 486 poslanců. Nové opatření se týká zájemců z Česka, Polska, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Litvy, Lotyšska a Estonska.

Eurokomisař pro životní prostředí Janez Potočnik na dopolední debatě, která předcházela hlasování, prohlásil, že rozhodnutí Švýcarska je nešťastné jak v kontextu mezinárodních vztahů, tak i v rámci dobré sousedské spolupráce, protože nelze stanovovat stropy podle národnosti. Dodal ale, že EU nemá žádné právní nástroje, jak to zvrátit. „Pobytové kvóty jsou v rozporu se základní evropskou myšlenkou o volném pohybu,“ prohlásila europoslankyně Olga Sehnalová ze Skupiny progresivní aliance socialistů a demokratů v Evropském parlamentu.

Švýcarsko není členem EU, tvoří ale část schengenského prostoru a má se státy EU dohody o volném pohybu osob. Kritiku ke kvótám odmítá a své rozhodnutí obhajuje příslušným unijním nařízením, podle kterého může být mobilita osob v EU omezena, pokud v určitém roce přesáhne počet žádostí o povolení k pobytu nejméně o deset procent průměr za předchozí tři roky.

Evropský vzkaz Ukrajině: Propusťte politické vězně

Na pořadu dne byla v Evropském parlamentu také situace na Ukrajině; poslanci Evropského parlamentu ve své rezoluci požádali Kyjev o to, aby propustil své oponenty zadržované z politických důvodů a ukončil pronásledování názorových odpůrců. Země pod vedením prezidenta Viktora Janukovyče podle europoslanců používá vůči politickým odpůrcům selektivní spravedlnost.

„Evropský parlament znovu vyjadřuje znepokojení nad soudními řízeními proti bývalým i současným vysokým vládním činitelům, která nebyla vedena v souladu s evropskými standardy spravedlnosti, nestrannosti, transparentnosti a nezávislosti,“ stojí ve společném prohlášení, které europoslanci schválili. Vztahy mezi Ukrajinou a zeměmi Evropské unie včetně bruselské administrativy výrazně ochladly v souvislosti s vězněním někdejší ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové. Nad ním dnes europoslanci vyjádřili politování a vyzvali ukrajinské úřady, aby zajistily respektování veškerých jejích práv a aby zaručily nestrannost a transparentnost jejího kasačního procesu.

Nejdřív kritika za Tymošenkovou, pak srdečné přání „Mějte hezký šampionát“

Rezoluce ovšem není k Ukrajině jen kritická, europoslanci ocenili, že Tymošenková mohla být převezena do nemocnice, kterou si sama vybrala. Také popřáli Ukrajině a Polsku, aby se jim spolupořadatelství nadcházejícího evropského fotbalového šampionátu vydařilo. Zároveň ale vyzvali evropské politiky, aby na Euro 2012 jeli na Ukrajinu jako soukromé osoby a aby se pokusili navštívit politické vězně.

Stále se nám nepodařilo ženy platově zrovnoprávnit, zní v parlamentu

Poslanci Evropského parlamentu se vedle obou výše zmíněných témat na svém zasedání zabývali také platovými podmínkami žen a mužů. Mzda za stejnou nebo srovnatelnou práci by se mezi pohlavími neměla lišit, a proto vyzvali Evropskou komisi, aby zlepšila potřebnou legislativu a aby i za cenu sankcí pro zaměstnavatele zabránila diskriminaci kvůli pohlaví. Schválený legislativní návrh upozorňuje na fakt, že průměrný rozdíl mužských a ženských platů v unii činí 16,4 procenta.

„Po téměř čtyřiceti letech zjevně neúčinné legislativy učinily členské státy jen malé změny národních zákonů směřující k odstranění rozdílů v odměňování mužů a žen. Sankce vůči zaměstnavatelům se neuplatňují vůbec,“ prohlásila Edit Bauerová z parlamentní frakce Evropské lidové strany.