Kazachstán se ne a ne zbavit Boratova stínu

Astana - Kazašský parlament dnes schválil návrh zákona, který zavádí přísnější tresty za hanobení státních symbolů. Norma například umožní úřadům poslat provinilce až na rok do vězení. Úřady také minulý měsíc zahájily trestní řízení proti skupině mužů, kteří byli přistiženi v západokazašském městě Atyrau, že do státní vlajky sbírali odpadky.

Zákonodárný sbor k tomuto opatření přistoupil po sérii skandálů týkajících se hymny. V březnu při předávání medaile kazašské sportovní střelkyni zahráli v Kuvajtu místo kazašské státní hymny píseň z parodického filmu britského komika Sachi Barona Cohena z roku 2006 Borat. Píseň opěvuje Kazachstán jako největšího světového vývozce draslíku a zemi s „nejčistšími prostitutkami v regionu“. Organizátoři se tehdy za incident omluvili a ceremoniál zopakovali. Kazachstán nicméně označil tento přešlap za „pobuřující skandál mezinárodních rozměrů“ a podal stížnost.

Skandál s kazašskou hymnou v Kuvajtu ale nebyl v poslední době jediný. Rovněž v březnu na lyžařském festivalu v Kazachstánu zazněl místo státní hymny song popového zpěváka Rickyho Martina z roku 1999 Livin' la Vida Loca.