Izraelský ministr vnitra: Přistěhovalce je třeba vsadit za mříže

Jeruzalém – Ostrá slova na adresu afrických migrantů zazněla od izraelského ministra vnitra Elima Išajema. Podle jeho vyjádření berou běženci práci Izraelcům, a je proto potřeba vsadit je za mříže a poslat zpátky domů. Išajem tímto výrokem komentoval demonstraci proti imigrantům, která včera proběhla v chudinské čtvrti Tel Avivu a při které bylo zadrženo asi 20 lidí.

Večerní demonstrace se v chudé telavivské čtvrti, kde žije množství imigrantů ze Súdánu, Eritreje a Jižního Súdánu, účastnila asi tisícovka lidí. Demonstranti nesli transparenty jako „Odvezte Súdánce“ nebo „Súdánci do Súdánu“ a kritizovali ty, kdo se těchto cizinců zastávají. Demonstrace se ale zvrhla v násilnosti. Lidé zapalovali popelnice a rozbíjeli výlohy obchodů. Mluvčí policie uvedl, že 20 lidí bylo zadrženo kvůli podezření z útoků a vandalismu. Během protestu nebyl nikdo zraněn.

Vlivný armádní rozhlas dnes v rozhovoru s ministrem vnitra Elim Išaiem přirovnal středeční incident k protižidovským pogromům v 19. století v Evropě. Išai se ale proti takovému označení ohradil a připomněl mimo jiné závěry policie, podle kterých migranti ze Súdánu a Eritreje představují riziko z hlediska zločinnosti.

„Je potřeba vsadit tyto ilegály za mříže do zadržovacích středisek a pak je poslat domů, protože přijíždějí brát práci Izraelcům, a je třeba chránit židovský charakter státu Izrael,“ prohlásil.  

Hranici mezi Egyptem a Izraelem v minulých letech na útěku před strádáním a autoritářskými režimy v Africe překročilo asi 60 000 nelegálních migrantů. V Tel Avivu podle jeho starosty tvoří „nelegální zahraniční pracovníci“ asi 15 procent obyvatel města.