V USA hořela jaderná ponorka, k úniku radiace nedošlo

Portsmouth (USA) - Sedm lidí včetně jednoho hasiče se zranilo při požáru jaderné ponorky USS Miami v loděnici u severoamerického Portsmouthu. Hořet začalo v přední části plavidla. Do přístavu Kittery se sjeli hasiči ze tří států, plameny ale dostali pod kontrolu až po šesti hodinách. Příčinu požáru námořnictvo vyšetřuje. Jaderný reaktor byl v době požáru odstavený a oheň ho nepoškodil. Únik radiace tedy prý v žádném případě nehrozí.

Ponorka dorazila do doku na pravidelnou údržbu v březnu. Její domovskou základnou je Groton v Connecticutu.

Požár vypukl v přední části ponorky, kde jsou hlavně kajuty posádky. Plameny se rozšířily i do obtížně přístupných částí plavidla, a proto trvalo přes šest hodin, než se podařilo oheň uhasit. Představitelé námořnictva dnes zdůraznili, že se plameny nepřiblížily k jadernému reaktoru na ponorce, která také nenesla žádné zbraně.

Portshmouthské doky, v nichž k požáru došlo, jsou vzdálené 60 kilometrů od letiště v Bostonu. Odtud přijely na pomoc hasičské posily. Podle námořnictva předvedli hasiči hrdinský výkon, protože v ponorce bylo extrémní vedro a hustý dým. „Jejich úsilí viditelně pomohlo ke zmenšení závažnosti celé události,“ konstatoval americký kontraadmirál Richard Breckenridge.

USS Miami

Ponorka USS Miami je 110 metrů dlouhé plavidlo, které převáží rakety Tomahawk a Harpoon, torpéda MK-48 a je schopné pokládat miny. Při nasazení ho obsluhuje 143 mužů a jeho cena se odhaduje v přepočtu na 18 miliard korun.

Americká flotila jaderných ponorek je největší na světě (a větší než všechny ostatní dohromady), země jich vlastní 71, což je i třikrát víc, než vlastní její někdejší mocenský rival. Rusko má 21 jaderných ponorek.

K nejznámější havárii jaderné ponorky posledních let došlo v Rusku před dvanácti lety, když zde v ponorce Kursk zahynulo všech 118 námořníků. Před 7 lety zas zemřel při nárazu americké ponorky San Francisco jeden námořník. O dva roky později po explozi na britské ponorce Tireless přišli o život dva vojáci.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)