Přeživší dokáží o běsnění na Utöye dokonce vtipkovat

Oslo – U soudu s Andersem Behringem Breivikem dál vypovídají mladí lidé, kteří běsnění norského atentátníka z loňského července přežili. V soudní síni dnes dokonce zazněl i smích. Osmnáctiletý Viljar Hanssen přežil střelbu na ostrově Utöya, měl přitom v těle čtyři střelné rány, jednu dokonce v hlavě. Na jedno oko teď kvůli tomu nevidí. V soudní síni ale prohlásil: „Je to praktické, protože třeba támhle nevidím.“ A ukázal přitom na Breivika. Ten dnes prohlásil, že se neodvolá, pokud ho soud prohlásí za trestně odpovědného. Naopak nechce, aby byl prohlášen za nepříčetného, obává se, že by pak lidé nebrali jeho ideologii vážně. „Není absolutně žádný důvod podávat odvolání, pokud budu prohlášen za odpovědného,“ řekl dnes u soudu 33letý pravicový extremista.

Viljar Hanssen před soudem dnes popisoval své setkání s Breivikem na ostrově Utöya. Snažil se před vrahem utéct, spolu s dalšími mladými lidmi se mladík ukrýval pod skalním převisem na mořském břehu a čekal na příjezd člunu, který je později zachránil. 

Viljar byl zasažený hned čtyřikrát, i tak se snažil zůstat při vědomí. „Viděl jsem ve špatných amerických filmech, že je důležité zhluboka dýchat a držet se v bdělém stavu, tak jsem si začal pro sebe povídat. Blábolil jsem o všem možném a pak mne napadla jedna námořnická píseň,“ řekl. Zpíval a hulákal přitom prý tak hlasitě, že ho ostatní okřikli, aby je neprozradil. 

Na ostrově byl i jeho mladší bratr, Viljar přitom nevěděl, co se s ním stalo. „Pokoušel jsem se na to nemyslet a zaměřit se na věci, které jsem míval rád. Myslel jsem na holky, na to, jak se vrátím na Špicberky, budu jezdit na sněžném skútru, bavit se s kamarády. O tom, že bych mohl umřít, jsem ani chvilku neuvažoval,“ prohlásil. Naštěstí se nic nestalo ani jeho mladšímu bratrovi, který z ostrova uplaval. 

Soud s Breivikem
Zdroj: ISIFA/EPA/BERIT ROALD

Breivik jako lord Voldemort 

Přítomné v soudní síni pobavil i devatenáctiletý Tarjei Jensen Bech. Jedna z jeho kamarádek se ho snažila udržet při vědomí, když ho Breivik střelil do nohy a spadl z asi desetimetrového srázu. „Pětkrát se mě zeptala, jak se jmenuje moje kočka,“ řekl Bech a prozradil i jméno svého domácího mazlíčka - Klumpen (Nekňuba). Podle norského tisku to pobavilo nejen přítomné v publiku, ale dokonce i Breivika. 

Toho Bech před soudem přirovnal k lordu Voldemortovi, zlosynovi z románů o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. „V jednu chvíli je Breivik tak blízko, že slyšíme jeho kroky. A pak už slyšíme i jeho dech. Je velmi vzrušený. Jako by sípal. Vzpomněl jsem si na Voldemorta z Harryho Pottera,“ konstatoval Bech. 

Bech musel podstoupit sedm operací zraněné nohy. „Pořád kulhám a ještě dva zákroky mě čekají. S oblibou říkám, že jsem podstoupil víc operací než Michael Jackson,“ zažertoval před soudem Bech a soudní síní se opět rozlehl tlumený smích. 

Breivik loni 22. července zabil při pumovém atentátu na vládní budovy v Oslu a při střelbě na přilehlém ostrově Utöya celkem 77 lidí. Hrozí mu za to 21 let vězení nebo doživotní pobyt v psychiatrické léčebně. Breivik se ke svým činům již dříve přiznal, vinu ale popírá, protože útoky prý spáchal v sebeobraně, aby uchránil svou zemi před multikulturalismem a muslimským přistěhovalectvím.

Telefonát Yngvara Brenny (zdroj: ČT24)