Soukromá kosmická loď cvičně minula ISS, vrátí se zítra

Miami – První soukromá kosmická loď, která veze zásoby Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), absolvovala test svých manévrovacích schopností. K ISS se zdárně přiblížila na 2,5 kilometru. Informoval o tom Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Modul Dragon se nyní vzdálil od stanice na vzdálenost 200 kilometrů, k orbitálnímu komplexu by se měl připojit v pátek. Jedná se o unikátní operaci a historicky zcela první využití služeb soukromé společnosti pro vesmírné lety.

Představitelé NASA i majitel Dragonu, společnost SpaceX, uvedli, že vše šlo dobře, i když výsledky testů se stále vyhodnocují. Dnešní zkoušky měly prověřit, že komunikační a manévrovací systémy řádně pracují. Během manévrů Dragonu měli astronauti na ISS problémy s kamerami, ale celou operaci to nezastavilo. Podařilo se jim nicméně dálkovým ovládáním na Dragonu rozsvítit signální světlo.

Nyní se bezpilotní Dragon (SpaceX řídí Dragon ze svého sídla v Kalifornii) znovu vzdálil na vzdálenost asi 200 kilometrů od ISS. Astronauti z ISS zatím zkoušejí manévr s robotickým ramenem, kterým v pátek Dragon v poslední fázi uchopí a připojí k orbitálnímu komplexu.

Celý manévr by měl začít v pátek v 11:28 SELČ. V sobotu v poledne SELČ by se měl otevřít vstup z ISS do Dragonu. Loď na stanici přepravuje 521 kilogramů materiálu. Zpět dopraví 660 kilogramů materiálu z laboratorních pokusů. Spojovací průchod se uzavře 30. května, následující den se modul odpoutá a vydá se na zpáteční cestu, jež má skončit v Tichém oceánu u Kalifornie.

Pokud se připojení zdaří, bude to znamenat historický okamžik a zahájení nové éry výzkumu vesmíru. NASA loni přestala používat raketoplány a nyní sází na SpaceX a další čtyři soukromé firmy, které by mohly dopravovat na ISS materiál a případně časem astronauty.