První cesta srbského prezidenta vede do Kremlu

Bělehrad - První zahraniční cesta nově zvoleného srbského prezidenta Tomislava Nikoliče povede do Ruska. V pátek odlétá do Moskvy, kde se v sobotu sejde se svým tamním protějškem Vladimirem Putinem. Pozvánku do země dostal už před svým zvolením 20. května - tehdy jako šéf konzervativní Srbské pokrokové strany (SNS) - na kongres vládnoucí strany Jednotné Rusko. Za prezidenta si ho Srbové zvolili v nedělním druhém kole voleb, kde překvapivě porazil dosavadní hlavu státu Borise Tadiče.

„První zahraniční návštěva zvoleného prezidenta obvykle naznačuje jeho politickou orientaci. Ovšem v tomto případě dostal prezident pozvánku ještě před svým zvolením a já bych řekl, že se jedná spíš o poslední zahraniční cestu Nikoliče jako šéfa strany než o jeho první cestu jako šéfa státu. Teprve se uvidí, jestli tato návštěva bude znamenat silnější orientaci na Rusko, ale podle mého názoru jde spíš o shodu okolností,“ konstatoval zahraničněpolitický komentátor Predrag Simić.

Nikolić nikdy neskrýval své silné sympatie pro Rusko a kdysi dokonce prohlásil, že by raději viděl Srbsko jako ruskou provincii než jako členský stát Evropské unie. Do voleb ale šel už jako politik podporující vstup své země do EU.

Nikolić míří do Ruska (zdroj: ČT24)