Zničili jste nám knihy a počítače. Hnutí Occupy žaluje New York

New York - Hnutí Occupy Wall Street (Okupujte Wall Street) dnes zažalovalo město New York. Demonstranti proti sociální nerovnosti obviňují městské úřady, že při loňském vyklízení stanového městečka v Zuccottiho parku zničily knihy a počítačové vybavení v hodnotě 47 000 dolarů (950 000 korun).

Zuccottiho park nedaleko Wall Street sloužil loni na podzim jako základna hnutí Okupujte. Majitel parku i obyvatelé okolních oblastí si ale na demonstranty stěžovali a policie nakonec vzniklé stanové městečko v listopadu vyklidila se zdůvodněním, že tamní nedostatečná hygiena ohrožuje veřejné zdraví. Při vyklízení parku policisté zabavili kolem 3 000 knih z knihovny, kterou ve stanovém městečku demonstranti zřídili.

Právníci hnutí Okupujte nyní tvrdí, že policie vrátila jen část knih, některé z nich navíc zcela nepoužitelné. Zbytek knih byl údajně zničen, stejně jako některé počítače demonstrantů.

Hnutí Okupujte Wall Street vzniklo na protest proti sociální nerovnosti. Demonstranti tvrdili, že zastupují 99 procent Američanů, a protestovali proti údajně nedostatečné solidaritě jednoho procenta nejbohatších se zbytkem společnosti. Protest v New Yorku inspiroval na podzim vznik odnoží hnutí Okupujte v dalších amerických městech. Většina protestů ale skončila zásahem policie, která přiměla demonstranty obsazená místa opustit. Hnutí Okupujte se letos na jaře snaží o oživení svých protestů, ovšem v posledních měsících čelí problémům s financováním, neboť dosavadní dárci přestali demonstrantům poskytovat peníze.

Vydáno pod