Írán je ochoten diskutovat o obohacování uranu

Bagdád – Írán je ochoten diskutovat o tom, že by obohacoval uran nanejvýš na 20 procent. Po jednání mocností skupiny 5+1 s Íránem v Bagdádu to řekla ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová. Jenže íránský jaderný vyjednávač Saíd Džalílí ale vzápětí prohlásil, že Teherán má „absolutní právo“ na obohacování uranu. Podle všeho tedy budou diskuse pokračovat 18. a 19. června v Moskvě, kdy proběhne další kolo rozhovorů mezi Íránem a pěti stálými členy Rady bezpečnosti OSN a Německem.

Ashtonová podotkla, že obě strany si přejí dosáhnout v rozhovorech pokroku. Zatím ale podle ní přetrvávají velké rozdíly v jejich pozicích. 

Džalílí vzápětí prohlásil, že pro mírové užívání jaderné energie jeho země potřebuje být schopna zajistit si jaderné palivo. „Je to absolutní právo íránského národa,“ řekl o obohacování uranu v íránských jaderných zařízeních.

Západ se snaží Teherán přimět, aby obohacoval uran nanejvýš na 20 procent. Takto obohacený uran je dostačující pro energetické a výzkumné účely, ale není z něj možné sestrojit atomovou bombu.

Podle šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii Jukija Amana je také Írán ochoten připustit kontroly svých jaderných zařízení. Dosud to přitom odmítal. Íránský jaderný program znepokojuje západní státy, které se obávají, zda Teherán nekonstruuje jadernou zbraň. Írán ovšem tvrdí, že jeho jaderný program má čistě energetické ambice.