Filmaři prý mají přístup k tajným informacím o operaci na zabití bin Ládina

Washington - Opozičním kongresmanům se nelíbí, že tvůrci chystaného filmu o zabití Usámy bin Ládina měli přístup k lidem, kteří loňskou operaci plánovali. Podle kritiků by takové osoby měly podléhat přísnému utajení. Měly ale přitom přístup přímo k lidem, kteří se na zabití muže číslo 1 al-Káidy přímo podíleli.

Oscarová režisérka Kathryn Bigelowová před rokem ohlásila natáčení filmu o zátahu na bin Ládina. Její poslední snímek Smrt čeká všude ale Pentagonu příliš radosti neudělal. Drsné drama o vojenských pyrotechnicích v Iráku ale okouzlilo kritiku a ovládlo oscarovou noc. Po třech letech se režisérka k vojenskému tématu vrací – tentokrát s plnou podporou oficiálních míst. Takovou, že opozice mluví o vyzrazení utajovaných materiálů. 

Předseda výboru Sněmovny reprezentantů pro vnitřní bezpečnost Peter King upozornil na to, že Americká Ústřední zpravodajská služba (CIA) a ministerstvo obrany ohrozily bezpečnost Spojených států tím, že příliš úzce spolupracovaly s filmaři na snímku o loňském smrtícím útoku na Usámu bin Ládina. 

King tvrdí, že autorům filmu, režisérce Kathryn Bigelowové a scenáristovi Marku Boalovi, se dostalo „mimořádně blízké, bezprecedentní a potenciálně nebezpečné spolupráce“ ze strany vlády demokratického prezidenta Baracka Obamy. Pentagon podle všeho slíbil režisérce setkání s plánovačem zátahu Navy Seals. CIA ji zase pustila na místa, kde celou akci plánovala - do modelu bin Ládinovy usedlosti. 

Reportáž Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Mluvčí Pentagonu ale některá z obvinění zpochybňuje. Tvrdí třeba, že se nikdy nekonala schůzka filmařů s plánovačem tajné operace. Připomněl ale, že ministerstvo obrany je v pravidelném kontaktu se zástupci filmového průmyslu. Jde prý o to, aby „filmy byly co nejrealističtější“. 

Nebylo by to přitom poprvé, kdy se filmaři dostali takhle blízko k nejvýš postaveným politikům nebo super tajným komandům. George Bush strávil hodinu s autory filmu o 11. září, skuteční příslušníci Navy Seals se dokonce objevili v jednom z nedávných akčních filmů.

Vydáno pod