USA kritizují Česko za korupci a diskriminaci Romů

Washington – Každoroční zpráva o dodržování lidských práv ve světě si všímá i Česka. Americké ministerstvo zahraničí kritizuje v dokumentu Českou republiku za diskriminaci Romů, korupci, násilí vůči ženám, projevy antisemitismu nebo přetíženost věznic. Připomínkám se nevyhnuly ani další země, jako třeba Čína nebo Slovensko.

V úvodu kapitoly věnované České republice zpráva konstatuje, že v zemi byla v minulém roce vážným problémem společenská diskriminace romského obyvatelstva. Podle ochránců lidských práv přitom vláda nevyvinula dostatečné úsilí k řešení situace. 

Problémem ČR zůstává i veřejná korupce, poznamenávají Američané. „Vláda podnikla kroky ke stíhání a potrestání funkcionářů, kteří se dopustili zneužití moci, ať už v bezpečnostních službách, nebo jinde ve vládní sféře, ale existují hnízda beztrestnosti,“ tvrdí zpráva. 

Mezi další problémy v oblasti lidských práv v ČR údajně patří přeplněnost věznic, pomalá justice, násilí vůči ženám, sexuální a další zneužívání dětí, antisemitismus a diskriminace odborů a zahraničních pracovníků. 

Zpráva si všímá nepokojů na Šluknovsku či Bárty a Bátory

„Legislativa zaručuje nezávislé soudnictví a vláda v praxi obecně respektuje nezávislost soudnictví. Kvůli komplikovaným procedurálním pravidlům jsou občas rozsudky odkládány o roky,“ píše se ve zprávě. Na vině je podle ní také personální nedostatečnost a nedostatek specializovaných odborníků v české justici.

Zpráva v jednotlivých částech stav lidských práv dokládá na konkrétních pozitivních i negativních případech. Zmiňuje se o desetiletém trestu pro policistu, jenž v roce 2009 v Brně umlátil Vietnamce, o nepokojích ve Šluknovském výběžku, o souzení poslance Víta Bárty za korupci nebo také o rezignaci šéfa personálního odboru ministerstva školství Ladislava Bátory, jenž měl vazby na „antisemitské, protiromské, rasistické a krajně pravicové organizace“.

Zpráva se pouští i do Slovenska. Tady Washington vidí jako hlavní problém zneužívání moci představiteli justice a nedostatečný systém vzájemné kontroly a vyvažování v soudním systému. Slovenskými nedostatky v oblasti lidských práv jsou prý také „pokračující společenská diskriminace a násilí vůči Romům“, korupce na vládní úrovni, přeplněnost věznic a žaloby představitelů politické a podnikatelské elity proti médiím kvůli údajným pomluvám. 

Mnohem kritičtější jsou USA vůči Číně, kde jsou prý „lidská práva pošlapávána, zvláště pokud jde o svobodu vyjadřování, shromažďování a spolčování“.