Experimentální letoun na solární pohon přistál v Madridu

Madrid - Experimentální letoun Solar Impulse poháněný sluneční energií, který ve čtvrtek odstartoval k pokusnému letu ze Švýcarska do Maroka, dnes přistál ve španělské metropoli Madridu. Přistáním na mezinárodním letišti Barajas skončila první etapa letu dlouhá 1 200 kilometrů. Solar Impulse je prvním letounem, jenž je schopen letět bez paliva ve dne i v noci.

Let trval švýcarskému pilotovi André Borschbergovi přes 17 hodin. Letoun má sílu 40 koňských sil, pohánějí ho čtyři elektromotory a pohybuje se průměrnou rychlostí kolem 70 kilometrů za hodinu. Tvůrce přišel na 80 milionů eur (přes dvě miliardy korun). Zkonstruování letadla trvalo sedm let. Prototyp letounu byl představen v roce 2010.

Pokud počasí dovolí, odstartuje brzy letadlo s novou posádkou do cílové destinace letu, kterou je marocký Rabat. Pilotem bude švýcarský psychiatr a vzduchoplavec Bertrand Piccard. Do cíle zbývá 1 300 kilometrů.

Letoun vyrazil na mezikontinentální cestu (zdroj: ČT24)

V roce 2014 chtějí oba piloti bez kapky paliva obletět zeměkouli. Jejich záměrem je dokázat, že existuje alternativa hlučných a „špinavých“ letounů i na dlouhých trasách. Oblet Země s vylepšeným typem slunečního letadla má trvat tři až pět dní.

Solar Impulse je prvním letounem, jenž je schopen letět bez paliva ve dne i v noci, protože nese celkem 200 čtverečních metrů fotovoltaických článků. Stroj je přes 20 metrů dlouhý, rozpětí křídel 63,4 metru je však srovnatelné například s velkým dopravním letadlem Airbus A340. Váží přitom pouze 1,6 tuny, tedy tolik co běžný osobní automobil. Zkonstruování letadla trvalo sedm let. Prototyp letounu byl představen v roce 2010 a loni absolvoval svůj první mezinárodní let ze Švýcarska do Bruselu.