Kapitán a důstojník z lodi uvízlé na útesu jdou do vězení

Nový Zéland - Sedm měsíců vězení dostali kapitán a navigační důstojník nákladní lodi Rena, která v říjnu ztroskotala u Nového Zélandu. Vyteklý topný olej zabil tisíce mořských ptáků a způsobil u pobřeží největší ekologickou katastrofu za několik desetiletí. Oba muži přiznali, že plavidlo neřídili bezpečně. Hrozilo jim až 7 let vězení.

Filipínce kapitána Maura Balomagu a navigačního důstojníka Leonila Relona soud uznal vinnými, že nezvládli řízení lodi a pozměnili lodní dokumentaci. Podle vyšetřovatelů k nehodě došlo proto, že posádka příliš spěchala, aby včas doplula do přístavu Tauranga. Žalobce pak kapitána vinil, že ignoroval základní navigační pravidla a odchýlil se od povoleného kurzu. 

Loď MV Rena plující pod liberijskou vlajkou uvízla na útesu u Severního ostrova loni 5. října. Z poškozeného plavidla, které vezlo 1 700 tun oleje, 200 tun vlastního paliva a přes 1 300 kontejnerů, uniklo do moře nejméně 360 tun topného oleje. Olejová skvrna zasáhla okolní pláže, kde žijí vzácní mořští ptáci. Tisíce jich uhynuly. 

Kapitán a lodní důstojník u soudu
Zdroj: ČT24

V lednu se pak loď rozlomila na dvě části, do moře tak napadalo dalších 300 naložených kontejnerů. Kvůli nehodě a následným škodám půjde k soudu i řecká společnost Diana Shipping, která loď vlastnila. Škody přitom novozélandské úřady odhadují na 108 milionů dolarů.