Říct Londýnu „Goodbye“. Skotsko zahájilo kampaň za nezávislost

Edinburgh - V Edinburghu dnes oficiálně začala kampaň usilující o vystoupení Skotska ze svazku Spojeného království Velké Británie a Severního Irska. Iniciátorem snah o odtržení od Londýna je separatistická Skotská národní strana (SNP), která zasedá i ve skotské vládě. Vrcholem kampaně by mělo být referendum o samostatnosti, jež by mělo proběhnout na podzim roku 2014.

Kampaň Yes Scotland by chtěla po vítězství v referendu dosáhnout plné nezávislosti Skotska v roce 2016. Dosavadní průzkumy ukazují, že si nezávislost přeje 33 procent Skotů z celkového 5,3 milionu obyvatel. Naopak 57 procent je proti a deset procent neví. Kampaň si klade za cíl sebrat během dvou let aspoň milion podpisů pod petici, která nezávislost země vyžaduje.

SNP vedená prvním ministrem Skotska (čili hlavou této části Spojeného království) Alexem Salmondem nyní vyjednává s vládou v Londýně podrobnosti referenda. Podle ústřední vlády se závazné referendum může konat jen s jejím souhlasem. Britský ministerský předseda David Cameron právo Skotů na referendum respektuje, již dříve ale dal najevo, že je připraven k souboji o udržení jednotné Británie a nabídl Skotsku další pravomoci. Pro udržení celistvosti Spojeného království jsou i koaliční liberální demokraté, proti samostatnému Skotsku vystupují i opoziční labouristé.

Královna by o korunu nepřišla

Skotsko má sice vlastní parlament a regionální vládu, Salmondovi nacionalisté všem požadují také vlastní obrannou a zahraniční politiku, kterou nyní řídí Londýn. Stejně tak chce odsun ponorek s jadernými raketami, které mají nyní základnu nedaleko Glasgow. Dosavadní štědré dotace z Londýna by země nahradila výnosy z těžby ropy a zemního plynu v Severním moři.

Pokud by se Skotsko osamostatnilo, způsobilo by to problémy zbytku Spojeného království nejen kvůli jaderným ponorkám, ale oslabilo by to jeho hlas v Radě bezpečnosti OSN i v EU. Vize nového státního uspořádání ovšem nepočítá s tím, že by britská královna Alžběta II. přišla o skotský trůn; vládkyní by zde měla být stejně, jako je tomu v Kanadě nebo Austrálii. Proměnou by ale nejspíš musela projít vlajka Spojeného království. Jednu z jejích částí totiž tvoří bílý Ondřejův kříž na modrém poli, zástava patřící Skotsku.

Telefonát Ivana Kytky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod