Ruská letadla střeží psi s krví šakalů

Moskva – Bezpečnost cestujících na letech ruské dopravní společnosti Aeroflot střeží unikátní psí plemeno Sulimovův pes. Vzniklo zkřížením kavkazského šakala se sibiřskou lajkou a má mimořádně vyvinutý čich, což mu umožňuje odhalit i ty výbušniny, které by tradiční služební plemena, jako jsou například němečtí ovčáci, nedetekovala.

„Vlastnosti, které zdědili po šakalech, umožňují našim bastardům být o krok napřed před obyčejnými psy,“ uvedl šlechtitel psů a vedoucí odborný pracovník kynologického útvaru Aeroflotu Klim Sulimov, který plemeno před třiceti lety vyšlechtil.

Vedle extrémně citlivého čichu je výhodou tzv. šakalích lajek jejich odolnost vůči změnám teplot; Kombinace obou původních domovin - arktické v případě lajky, kterou používají severští honáci sobů, a subtropické u šakala - jim umožňuje snášet teploty v rozmezí extrémních hodnot od mínus 70 do plus 45 stupňů Celsia. Výhodou je také jejich malý vzrůst, který jim umožní prohledat i místa, kam se větší plemena nedostanou.

Kromě inspekcí letadel před startem je psovodi Aeroflotu berou i na pravidelné obchůzky do odletové haly. Rusko je také dosud jediná země, která toto plemeno využívá, mimo jeho území se až na výjimky Sulimovův pes nevyskytuje.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)