Ve Vatikánu zatkli papežova majordoma s tajnými materiály

Vatikán - Vatikánská policie zadržela člověka s tajnými dokumenty. Agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený vatikánský zdroj uvedla, že jím je papežův majordomus Paolo Gabriele. Zadržení podle všeho souvisí s táhnoucím se skandálem kolem úniku důvěrných informací svědčících o korupci mezi funkcionáři Vatikánu. O zatčení bez bližších podrobností informoval vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Gabriele, který sloužil v papežově rezidenci, je jedním z nejbližších spolupracovníků Benedikta XVI. a v jeho službách byl od roku 2006. Předtím pracoval pro arcibiskupa Jamese Harveye, jenž řídí papežovu domácnost. Gabriele byl zřejmě zadržen ve čtvrtek večer ve svém bytě, který obývá s rodinou. Poté ho převzal vatikánský státní zástupce Nicola Picardi. Italská média uvádějí, že při domovní prohlídce bylo nalezeno značné množství důvěrných dokumentů.

Vatikán v současnosti vyšetřuje úniky informací do italských médií. Skandál trvá téměř od počátku roku. Ve čtvrtek podal demisi šéf vatikánské banky Ettore Gotti Tedeschi. Vatikán přitom čelil podezření z praní špinavých peněz kvůli tomu, že nepoužívá identifikaci příjemce plateb. To je pro instituce, které bojují proti praní špinavých peněz a financování terorismu, signál k vyšetřování.