Mladík ve Finsku zastřelil dva lidi a sedm dalších zranil

Helsinky - Neznámý osmnáctiletý muž zastřelil dnes brzy ráno ve městě Hyvinkää na jihu Finska dva lidi a dalších sedm lidí zranil. Muž střílel ze střechy domu v centru města, z místa činu poté utekl. Policie útočníka zadržela, při zatýkání nekladl odpor. Podle úřadů střílel ze dvou pušek, přičemž podle šéfa vyšetřování Markku Tuominena byla jedna z nich lovecká. Útoky střelců nejsou ve Finsku ničím mimořádným. V této zemi se silnými loveckými tradicemi, která má celkem 5,4 milionu obyvatel, žije 650 tisíc majitelů palných zbraní.

Hyvinkää je padesátitisícové město asi 50 kilometrů severně od Helsinek. Policie kvůli zprávám o střelbě vyjížděla dnes kolem druhé hodiny ráno. Na místě našla mrtvou osmnáctiletou ženu a muže stejného věku. Střelec také těžce zranil 23letou policistku, která přijela na místo poté, co strážci zákona dostali informace o útoku.

Osamělý střelec začal pravděpodobně bez konkrétního motivu střílet ze střechy domu na návštěvníky vycházející baru. Většina zasažených byli jeho vrstevníci. Někteří dokonce ze stejného basebalového týmu. Muž po zatčení nenaznačil, že by si své oběti vybíral. „Popsal dost podrobně průběh událostí, ale vůbec nevysvětlil, co k těmto událostem vedlo. Zatím to vypadá jako střelba na náhodně zvolené oběti,“ řekl šéf vyšetřovatelů. U dosud netrestaného mladíka našla policie dvě zbraně, loveckou pušku a malorážku, na jejichž držení neměl povolení. Není zatím zřejmé, kde a jak zbraně získal. Útočník pochází z místa činu.

Markku Tuominen, policejní vyšetřovatel:

„V policejních spisech o něm nemáme žádné záznamy. Je to osmnáctiletý mladý muž. Teď musíme zapátrat v jeho minulosti.“

Naposledy zažilo Finsko řádění střelce v roce 2009, kdy kosovský Albánec v obchodním centru v Espoo zabil čtyři lidi a nakonec i sebe. Skandinávská země má za sebou i několik střeleckých incidentů ve školách. V roce 2008 22letý student střední školy ve městě Kauhajoki postřílel devět svých spolužáků a pak spáchal sebevraždu. V listopadu 2007 osmnáctiletý mladík zastřelil osm lidí a poté sám sebe.  

Po těchto událostech finské úřady přijaly různá opatření ke zlepšení bezpečnosti ve školách. Nyní jsou v nich rozmístěny kamery, třídy se dají zamknout a pedagogové chodí na školení, kde se učí, jak se mají v takové situaci zachovat. 

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)