Hollande zveřejnil detaily odsunu svých vojáků z Afghánistánu

Kábul – Při své páteční několikahodinové návštěvě Afghánistánu francouzský prezident François Hollande poprvé zveřejnil detaily týkající se předčasného stažení francouzských vojáků ze země. Hollande chce splnit svůj předvolební slib a odsunout všechny bojové síly z asijské země už do konce letošního roku, Francie ale nadále v Afghánistánu ponechá 1 400 vojáků, kteří se mají podílet třeba na výcviku afghánské armády.

Francie má nyní v Afghánistánu 3 400 příslušníků armády a 150 četníků. V příštím roce se ale francouzský kontingent smrskne zhruba o dvě třetiny a v zemi zůstanou jen vojáci, kteří se budou věnovat výcviku a logistice. Nic přesnějšího Hollande o jejich úloze neřekl a nezmínil se ani, jak dlouho tito vojáci v Afghánistánu budou.

François Hollande, francouzský prezident:

„V Afghánistánu nebudeme mít žádné bojové síly po 31. prosinci 2012. Záměrně říkám bojové síly, neb stále tu budeme mít vojenské síly, které se budou věnovat výcviku afghánských armádních důstojníků. Budou sloužit také v nemocnicích, na letišti a dovolí Afgháncům sestavit co nejúčinnější policejní síly.“

Francie má jednotky v metropoli Kábulu, ve východní provincii Kápísá, v oblasti města Surobi a na letecké základně v Kandaháru. Podle mluvčího francouzské armády Thierryho Burkharda se odsun bude týkat převážně vojáků ze zmíněných východoafghánských provincií.

Hollande svým důrazem na rychlé stažení francouzských vojáků překvapil své protějšky na nedávném summitu Severoatlantické aliance v Chicagu. NATO jako termín pro stažení bojových sil stanovilo rok 2014.